מן התקשורת

26.03.25

ד”ר לוצאטו כנען, ביולוגית ימית וחוקרת אצות, יצאה בראשית ינואר 2025 למסע יוצא דופן באנטרקטיקה, כחלק ממשלחת מחקר בינלאומית. במהלך המסע, היא התיידדה עם להקות לווייתנים ופינגווינים, רעדה בסערת שלג, נבהלה מקולות נפץ פתאומיים של קרחונים נמסים, ובכתה מרחוק מהתרגשות על שחרור חטופים מעזה. 
ד״ר לוצאטו כנען כתבה יומן אישי על המסע שנמשך חודשיים – בין איסוף דגימות, תורנויות מטבח ומחשבות על מקום האדם מול הטבע היא חוותה רגע שלא תשכח  – דגל ישראל הונף על הקרח!
המסע המדעי, שנערך בשיתוף אוניברסיטאות ותחנות מחקר בינלאומיות, הוא חלק ממחקר מתמשך באנטרקטיקה.

18.03.25

להקה של 10-6 דולפינים מהמין עב-שן קטלני, אחד היונקים הימיים הנדירים במחוזותינו, נצפו השבוע מול חופי הרצליה. ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר למדעי הים התראיין באתר ישראל היום באתר MAKO ובאתר וואלה.
 
 
 

14.03.25

"הפרעת פלמחים", או בשמה המקצועי "גלישת פלמחים", היא שטח ימי במרחק של 15–65 ק"מ מחופי ישראל שמשתרעים בין תל אביב לחוף פלמחים. ד"ר מקסים רובין-בלום, חוקר בכיר במכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) ובבית הספר למדעי הים, שמוביל פרויקט מחקרי גדול  באזור זה יחד עם פרופ' איציק מקובסקי מבית הספר למדעי הים ע"ש התראיין באתר YNET.

06.03.25

חוקרי/ות תחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, ביצעו לראשונה בישראל בדיקת אולטרסאונד בכרישה עפרורית (Carcharhinus plumbeus), וגילו שהיא נמצאת בשלב מתקדם של היריון. הבדיקה בוצעה בכרישה בשם “רומי” מול חופי חדרה, כחלק ממחקר ארוך טווח על אוכלוסיות הכרישים המקומיות. במקביל, נמצאה כרישה נוספת, “אמילי” ממין עפרור (Carcharhinus obscurus), עם קרס דיג ליד זימיה. הקרס הוסר בהצלחה, והתברר שגם היא בהיריון. החוקרים/ות, בהובלת ד”ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי על בתחנה, מתמקדים בחקר מדדי הרבייה של הכרישים במזרח הים התיכון. הם שואפים להבין האם אזור חדרה משמש כאתר השרצה קבוע או כתחנת מעבר זמנית לכרישים בהריון. הנתונים שנאספים באמצעות סימון, בדיקות הורמונליות וסריקות אולטרסאונד מסייעים להרכיב תמונה שלמה יותר על התנהגות הרבייה של הכרישים באזור.
הנושא פורסם בג'רוזלם פוסט, חיפה Mynet, הידען, סרוגים, ניוז חיפה והקריות וכלבו.

25.02.25

מחקר חדש שפורסם ב-Scientific Data מבית Nature חושף כי רעש מכלי שיט קטנים, כגון יאכטות, מגיע לעוצמות דומות לאוניות מסחריות גדולות ומשבש את המערכת האקולוגית הימית. החוקרים, פרופ’ רועי דיאמנט והדוקטורנט מארק שיפטון מהחוג לטכנולוגיות ימיות באוניברסיטה, אספו נתונים מ-1,200 כלי שיט בים האדריאטי וגילו כי גם דגים וצבי ים מושפעים מהזיהום האקוסטי.
החוקרים יצרו פלטפורמה אינטרנטית HearMyShip שבה ניתן לצפות ולשמוע את הרעש המוקלט מכלי השיט. לדבריהם, יש לקדם רגולציה דומה לזו שמוחלת על ספינות מסחריות, כולל בדיקות רעש כחלק מכושר השיט השנתי. החוקרים קוראים להחמרת הפיקוח והגבלת שיט באזורים רגישים גם בישראל.

17.02.25

במחקר משותף ביוזמת החברה להגנת הטבע ובשיתוף בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני, המרכז הישראלי לחקר הים התיכון וחקר ימים ואגמים לישראל, חשפנו "נווה מדבר" תת-ימי מרהיב במים הכלכליים של ישראל. בעומק של 1,000 מטר, כ-30 ק"מ מערבית לחדרה, התגלתה מערכת אקולוגית עשירה המבוססת על נביעות גז קרות.
באמצעות הרובוט התת-ימי המתקדם שלנו, המופעל מספינת המחקר הלאומית "בת גלים", תיעדנו לראשונה מגוון מדהים של יצורים ימיים: תולעים, סרטנים, קיפודי ים, נוצות ים, דגים ייחודיים ואפילו כרישים – כולם מותאמים לתנאים הקיצוניים של הים העמוק.
 הממצאים החדשים מדגישים את הצורך בהשקעה ארוכת טווח במחקר ים עמוק בישראל ובהגנה על אזורים רגישים אלו מפני פיתוח בלתי מבוקר.
הגילוי מחזק את החשיבות שבהכרזת האזור כשמורת טבע ימית לשימור המערכת האקולוגית הייחודית שהתגלתה.