מן התקשורת

29.06.25

במחקר חדש, שנערך באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת Scientific Reports מבית Nature, נמצא כי ניתן לזהות ולסווג באופן אוטומטי דפוסי תקשורת של לווייתנים ממין ראשתן גדול-ראש (Physeter macrocephalus), גם כאשר מספר לווייתנים נשמעים בו-זמנית באוקיינוס רועש ורווי החזרי קול.
החוקרים פיתחו מערכת ראשונה מסוגה, המבוססת על זיהוי הדמיון בין נקישות שונות ליצירת דפוסי תקשורת (קודות). "פיתחנו מערכת שמאפשרת לראשונה בחינה סטטיסטית של תבניות תקשורת בין לווייתנים ראשתניים. בדומה לתקשורת אלחוטית, הוכחנו כי ללווייתנים יש יכולת לסנכרן ביניהם את מאפייני אותות הקודה", אמר פרופ' רועי דיאמנט, ראש המעבדה לאקוסטיקה וניווט תת-ימי בבית הספר למדעי הים. כתבה על המחקר פורסמה ב YNET.

19.06.25

מתקן הגרעין בפורדו נבנה בעומק רכס הרים, תוך ניצול תכונות הסלע להגנה טבעית. שילוב של גאולוגיה והנדסה מתקדמת מקנה לו חסינות גבוהה מפני תקיפה. הבחירה באתר נחשבת אסטרטגית במיוחד,

פרופ' איציק מקובסקי מהחוג למדעים גאו-ימיים התראיין ל YNET על המיקום יוצא הדופן של מתקן הגרעין: "המתקן בפורדו ממוקם באזור הררי דומה לרמה הטיבטית (…) מדובר ברמה מוגבהת שהתגבשה כתוצאה מגופים שנערמו זה על זה, מה שהוביל לתהליך מחיצה שגרם לסלעים עתיקים וקשים במיוחד, מעומק של עשרות קילומטרים, לעלות מעלה. (…) ייתכן כי תהליך זה היה משולב בסלע מותך שהתקרר והתמצק בדחיסות גבוהה (…) הרים מסוג זה הם מקום פוטנציאלי למציאת אורניום וגם עבור הקמת בונקרים".

08.06.25

ד”ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי־על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר התראיין ל"ישראל היום" בנושא תצפית חריגה של להקת דולפינים מול חופי תל אביב והרצליה. 

04.06.25

קים קובו, חוקרת מתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר למדעי הים, התרגשה לראות פנים מוכרות כאשר בחנה את התמונות שצולמו השבוע במהלך הסקר הימי מול חופי תל אביב בהובלת מיטל מרקוביץ' (מתנדבת ב'דלפיס'). הפעם, בשונה מתצפיות עבר, היא זיהתה באותה התמונה את נקבת הדולפין הוקס, לצד מי שהוכרה בעבר כגורה שלה, ועימן נצפה גור קטנטן נוסף. מפגש בין־דורי מעין זה טרם זכה לתיעוד.

המחקר ארוך הטווח לניטור אוכלוסיות הדולפינים מול חופי ישראל נמשך כבר 25 שנים על ידי חוקרי ביה"ס למדעי הים ועמותת 'דלפיס', בהובלת ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של 'דלפיס' וראש תחום טורפי־על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של ביה"ס. במסגרת מיזם חדש של העמותה, בשיתוף חוקרי האוניברסיטה, משתלבים ברבים מהסקרים גם מתנדבי 'דלפיס' שעברו הכשרה מיוחדת כסוקרים ימיים.

התפרסמו כתבות בנושא ב'חדשות הבוקר' של ערוץ 12, ערוץ 13, עיתון 'ישראל היום', ערוץ 14, אתר וואלה, Times of Israel, רדיו חיפה, חי-פה, ערוץ 7, bhol וחמ"ל.

03.06.25

דגי הסרגוס נוהגים לנשוך מתרחצים בחופים ולעיתים גם להותיר אותם עם דימום קל. החדשות המרגיעות: הנשיכות לא מסוכנות ולא נובעות מתוקפנות, אלא רק מבלבול. איך תוכלו להגן על עצמכם מהנודניקים הימיים הקטנים?
ד"ר אלי שמש מהחוג לביולוגיה ימית התראיין בנושא ל YNET.

22.05.25

החברה להגנת הטבע בשיתוף תחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים, יוצאות ביוזמה חדשה לאיסוף מידע מהציבור הרחב על דגים מתים ופצועים בחופי הים התיכון. מטרת המיזם היא איסוף המידע הדרוש לחוקרים לצורך מיפוי היקף התופעה וזיהוי הגורמים האפשריים לתחלואה ותמותה בקרב הדגה. המידע ייאסף באמצעות דיווחים באפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע. 
ד"ר דני מוריק, ראש החוג לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת בבית הספר  וראש תחום פתולוגיה ימית בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, מדגיש כי התצפיות הציבוריות יכולות לספק מידע חשוב על בריאות הדגה והים. 
פורסמה כתבה בנושא בעיתון "מעריב"