מן התקשורת

29.06.25

במחקר חדש, שנערך באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת Scientific Reports מבית Nature, נמצא כי ניתן לזהות ולסווג באופן אוטומטי דפוסי תקשורת של לווייתנים ממין ראשתן גדול-ראש (Physeter macrocephalus), גם כאשר מספר לווייתנים נשמעים בו-זמנית באוקיינוס רועש ורווי החזרי קול.
החוקרים פיתחו מערכת ראשונה מסוגה, המבוססת על זיהוי הדמיון בין נקישות שונות ליצירת דפוסי תקשורת (קודות). "פיתחנו מערכת שמאפשרת לראשונה בחינה סטטיסטית של תבניות תקשורת בין לווייתנים ראשתניים. בדומה לתקשורת אלחוטית, הוכחנו כי ללווייתנים יש יכולת לסנכרן ביניהם את מאפייני אותות הקודה", אמר פרופ' רועי דיאמנט, ראש המעבדה לאקוסטיקה וניווט תת-ימי בבית הספר למדעי הים. כתבה על המחקר פורסמה ב YNET.

19.06.25

מתקן הגרעין בפורדו נבנה בעומק רכס הרים, תוך ניצול תכונות הסלע להגנה טבעית. שילוב של גאולוגיה והנדסה מתקדמת מקנה לו חסינות גבוהה מפני תקיפה. הבחירה באתר נחשבת אסטרטגית במיוחד,

פרופ' איציק מקובסקי מהחוג למדעים גאו-ימיים התראיין ל YNET על המיקום יוצא הדופן של מתקן הגרעין: "המתקן בפורדו ממוקם באזור הררי דומה לרמה הטיבטית (…) מדובר ברמה מוגבהת שהתגבשה כתוצאה מגופים שנערמו זה על זה, מה שהוביל לתהליך מחיצה שגרם לסלעים עתיקים וקשים במיוחד, מעומק של עשרות קילומטרים, לעלות מעלה. (…) ייתכן כי תהליך זה היה משולב בסלע מותך שהתקרר והתמצק בדחיסות גבוהה (…) הרים מסוג זה הם מקום פוטנציאלי למציאת אורניום וגם עבור הקמת בונקרים".

08.06.25

ד”ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי־על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר התראיין ל"ישראל היום" בנושא תצפית חריגה של להקת דולפינים מול חופי תל אביב והרצליה. 

04.06.25

קים קובו, חוקרת מתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר למדעי הים, התרגשה לראות פנים מוכרות כאשר בחנה את התמונות שצולמו השבוע במהלך הסקר הימי מול חופי תל אביב בהובלת מיטל מרקוביץ' (מתנדבת ב'דלפיס'). הפעם, בשונה מתצפיות עבר, היא זיהתה באותה התמונה את נקבת הדולפין הוקס, לצד מי שהוכרה בעבר כגורה שלה, ועימן נצפה גור קטנטן נוסף. מפגש בין־דורי מעין זה טרם זכה לתיעוד.

המחקר ארוך הטווח לניטור אוכלוסיות הדולפינים מול חופי ישראל נמשך כבר 25 שנים על ידי חוקרי ביה"ס למדעי הים ועמותת 'דלפיס', בהובלת ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של 'דלפיס' וראש תחום טורפי־על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של ביה"ס. במסגרת מיזם חדש של העמותה, בשיתוף חוקרי האוניברסיטה, משתלבים ברבים מהסקרים גם מתנדבי 'דלפיס' שעברו הכשרה מיוחדת כסוקרים ימיים.

התפרסמו כתבות בנושא ב'חדשות הבוקר' של ערוץ 12, ערוץ 13, עיתון 'ישראל היום', ערוץ 14, אתר וואלה, Times of Israel, רדיו חיפה, חי-פה, ערוץ 7, bhol וחמ"ל.

03.06.25

דגי הסרגוס נוהגים לנשוך מתרחצים בחופים ולעיתים גם להותיר אותם עם דימום קל. החדשות המרגיעות: הנשיכות לא מסוכנות ולא נובעות מתוקפנות, אלא רק מבלבול. איך תוכלו להגן על עצמכם מהנודניקים הימיים הקטנים?
ד"ר אלי שמש מהחוג לביולוגיה ימית התראיין בנושא ל YNET.

22.05.25

החברה להגנת הטבע בשיתוף תחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים, יוצאות ביוזמה חדשה לאיסוף מידע מהציבור הרחב על דגים מתים ופצועים בחופי הים התיכון. מטרת המיזם היא איסוף המידע הדרוש לחוקרים לצורך מיפוי היקף התופעה וזיהוי הגורמים האפשריים לתחלואה ותמותה בקרב הדגה. המידע ייאסף באמצעות דיווחים באפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע. 
ד"ר דני מוריק, ראש החוג לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת בבית הספר  וראש תחום פתולוגיה ימית בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, מדגיש כי התצפיות הציבוריות יכולות לספק מידע חשוב על בריאות הדגה והים. 
פורסמה כתבה בנושא בעיתון "מעריב"

27.04.25

המקרה המצער של תקיפת הכריש בחדרה הוביל לגל תקשורתי של כתבות וראיונות עם חוקרי וחוקרות תחנת מוריס קאהן לחקר הים, מבית הספר למדעי הים: ד"ר אביעד שיינין, ד"ר זיו צמח-שמיר, ד״ר לי לבנה והדוקטורנטית יאלי מבורך.

החוקרים והחוקרות שלנו התראיינו במהדורה מרכזית בערוץ 12, N12, חדשות הבוקר בקשת 12, מהדורה מרכזית בערוץ 13, חדשות הערב בכאן 11, רדיו 103FM, שיחת היום ברשת 13, מהדורת השבת ברשת 13, מעריב, ערוץ הכנסת, ג'רוזלם פוסט, רדיו קול רגע, יומן צהריים גלי ישראל, שגרת חירום בגלי צה"ל, i24news, יומן הבוקר בכאן רשת ב', המהדורה המרכזית ברדיו קול חי, תוכנית סיכום היום בגלי צה"ל, אתר וואלה, רדיו חיפה, ספי עובדיה ויניר קוזין בגלי צה"ל, כאן סביבה רשת ב׳ ו-Times of Israel.

05.04.25

תחשי נהרות זכו בכינוי "פרות ים", וכמו פרות, גם הם אוכלי עשב.
הענקים העדינים הללו –  יונקים ימיים מרתקים וחשובים – הולכים ונעלמים.
ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית למדעי הים התראיין באתר YNET.

30.03.25

במהלך סקר ימי שנערך מול חופי אשדוד, ראו החוקרים בעומק של כשישה קילומטרים מהחוף ייצור נדיר – דג חרב. "זו הפעם השנייה בלבד ב-25 השנים האחרונות שבה אנו מתעדים בסקר דולפינים דג חרב מול חופי ישראל של הים התיכון", אמר ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית למדעי הים בראיון לישראל היום.

26.03.25

ד”ר לוצאטו כנען, ביולוגית ימית וחוקרת אצות, יצאה בראשית ינואר 2025 למסע יוצא דופן באנטרקטיקה, כחלק ממשלחת מחקר בינלאומית. במהלך המסע, היא התיידדה עם להקות לווייתנים ופינגווינים, רעדה בסערת שלג, נבהלה מקולות נפץ פתאומיים של קרחונים נמסים, ובכתה מרחוק מהתרגשות על שחרור חטופים מעזה. 
ד״ר לוצאטו כנען כתבה יומן אישי על המסע שנמשך חודשיים – בין איסוף דגימות, תורנויות מטבח ומחשבות על מקום האדם מול הטבע היא חוותה רגע שלא תשכח  – דגל ישראל הונף על הקרח!
המסע המדעי, שנערך בשיתוף אוניברסיטאות ותחנות מחקר בינלאומיות, הוא חלק ממחקר מתמשך באנטרקטיקה.

20.03.25

מדענים סינים פיתחו מיני רובוט לחקר ימי שיצלול לנקודה הכי עמוקה בעולם.

ד"ר מקסים רובין-בלום מהחוג לביולוגיה ימית התראיין בנושא בתוכנית חדשות הלילה בכאן 11.

18.03.25

להקה של 10-6 דולפינים מהמין עב-שן קטלני, אחד היונקים הימיים הנדירים במחוזותינו, נצפו השבוע מול חופי הרצליה. ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר למדעי הים התראיין באתר ישראל היום באתר MAKO ובאתר וואלה.
 
 
 

14.03.25

"הפרעת פלמחים", או בשמה המקצועי "גלישת פלמחים", היא שטח ימי במרחק של 15–65 ק"מ מחופי ישראל שמשתרעים בין תל אביב לחוף פלמחים. ד"ר מקסים רובין-בלום, חוקר בכיר במכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) ובבית הספר למדעי הים, שמוביל פרויקט מחקרי גדול  באזור זה יחד עם פרופ' איציק מקובסקי מבית הספר למדעי הים ע"ש התראיין באתר YNET.

06.03.25

חוקרי/ות תחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, ביצעו לראשונה בישראל בדיקת אולטרסאונד בכרישה עפרורית (Carcharhinus plumbeus), וגילו שהיא נמצאת בשלב מתקדם של היריון. הבדיקה בוצעה בכרישה בשם “רומי” מול חופי חדרה, כחלק ממחקר ארוך טווח על אוכלוסיות הכרישים המקומיות. במקביל, נמצאה כרישה נוספת, “אמילי” ממין עפרור (Carcharhinus obscurus), עם קרס דיג ליד זימיה. הקרס הוסר בהצלחה, והתברר שגם היא בהיריון. החוקרים/ות, בהובלת ד”ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי על בתחנה, מתמקדים בחקר מדדי הרבייה של הכרישים במזרח הים התיכון. הם שואפים להבין האם אזור חדרה משמש כאתר השרצה קבוע או כתחנת מעבר זמנית לכרישים בהריון. הנתונים שנאספים באמצעות סימון, בדיקות הורמונליות וסריקות אולטרסאונד מסייעים להרכיב תמונה שלמה יותר על התנהגות הרבייה של הכרישים באזור.
הנושא פורסם בג'רוזלם פוסט, חיפה Mynet, הידען, סרוגים, ניוז חיפה והקריות וכלבו.

25.02.25

מחקר חדש שפורסם ב-Scientific Data מבית Nature חושף כי רעש מכלי שיט קטנים, כגון יאכטות, מגיע לעוצמות דומות לאוניות מסחריות גדולות ומשבש את המערכת האקולוגית הימית. החוקרים, פרופ’ רועי דיאמנט והדוקטורנט מארק שיפטון מהחוג לטכנולוגיות ימיות באוניברסיטה, אספו נתונים מ-1,200 כלי שיט בים האדריאטי וגילו כי גם דגים וצבי ים מושפעים מהזיהום האקוסטי.
החוקרים יצרו פלטפורמה אינטרנטית HearMyShip שבה ניתן לצפות ולשמוע את הרעש המוקלט מכלי השיט. לדבריהם, יש לקדם רגולציה דומה לזו שמוחלת על ספינות מסחריות, כולל בדיקות רעש כחלק מכושר השיט השנתי. החוקרים קוראים להחמרת הפיקוח והגבלת שיט באזורים רגישים גם בישראל.

17.02.25

במחקר משותף ביוזמת החברה להגנת הטבע ובשיתוף בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני, המרכז הישראלי לחקר הים התיכון וחקר ימים ואגמים לישראל, חשפנו "נווה מדבר" תת-ימי מרהיב במים הכלכליים של ישראל. בעומק של 1,000 מטר, כ-30 ק"מ מערבית לחדרה, התגלתה מערכת אקולוגית עשירה המבוססת על נביעות גז קרות.
באמצעות הרובוט התת-ימי המתקדם שלנו, המופעל מספינת המחקר הלאומית "בת גלים", תיעדנו לראשונה מגוון מדהים של יצורים ימיים: תולעים, סרטנים, קיפודי ים, נוצות ים, דגים ייחודיים ואפילו כרישים – כולם מותאמים לתנאים הקיצוניים של הים העמוק.
 הממצאים החדשים מדגישים את הצורך בהשקעה ארוכת טווח במחקר ים עמוק בישראל ובהגנה על אזורים רגישים אלו מפני פיתוח בלתי מבוקר.
הגילוי מחזק את החשיבות שבהכרזת האזור כשמורת טבע ימית לשימור המערכת האקולוגית הייחודית שהתגלתה.

08.02.25

כ-2,000 רעידות אדמה נרשמו בתקופה האחרונה באי סנטוריני שבו התרחשה רעידת אדמה עוצמתית במיוחד לפני כ-3,600 שנה. האם קיימת סכנה לצונאמי בישראל בעקבות רעשי האדמה? פרופ' בוורלי גודמן-צ'רנוב מהחוג למדעים גאו-ימיים בביה"ס, התראיינה באתר YNET, אתר MAKO ובאתר ישראל היום.

12.01.25

בימים קרים במיוחד – תרתי משמע – מגיע חום מרגש מהקוטב הדרומי: 
ד”ר לוצטו-כנען, חוקרת אצות וחיידקים מהחוג לביולוגיה ימית בבית הספר, שמשתתפת בימים אלו במשלחת מחקר ייחודית לקוטב הדרומי, שלחה מסר תמיכה יוצא דופן לחיילות צה”ל החטופות ששבו הביתה אתמול. 
כתבה בנושא התפרסמה באתר ׳ישראל היום׳. על רקע הקרחונים והים הקפוא, ד”ר לוצטו-כנען הניפה שלט תמיכה בחיילות שחזרו הביתה, במחווה מרגשת שמחברת בין קצה העולם לארץ ישראל. “גם בקור של עשרות מעלות מתחת לאפס, חשוב לי להזכיר שאנחנו תמיד חושבים על הבית ועל האנשים שעושים כל כך הרבה למען כולנו,” אמרה ד”ר לוצטו-כנען.

20.01.25

פיתוח הרובוט הימי לניטור אוכלוסיות דגים בצורה אוטומטית ומדויקת, שפותח במעבדה לאקוסטיקה וניווט תת מימי בחוג לטכנולולגיות ימיות בהובלת ראש המעבדה פרופ' רועי דיאמנט, ממשיך לעורר סקרנות תקשורתית. פרופ' דיאמנט ושלומי דהן התראיינו בתוכניתו של דני רופ הדבר הבא בערוץ הכלכלה (ערוץ 10).

17.01.25

מאז שנת 2020 לא נראו בחופי אילת מדוזות מסוג ירחית ארבע-קשתות (אורליה כחולה). השבוע באילת פגש פקח רשות הטבע והגנים במדוזה הידידותית שאינה צורבת. ד"ר גור מזרחי מבית הספר למדעי הים התראיין בידיעות אחרונות ובאתר YNET.

13.01.25

בעקבות הדיווחים המדאיגים מאתמול על תושבי רצועת עזה שתיעדו את עצמם אוכלים דולפין וכריש מוגנים, ד"ר זיו צמח-שמיר, מנהל תחום הניטור בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, מסביר בראיון מיוחד ל- ynet : 'דולפין שמגיע לחוף הוא לרוב חיה חולה או גוססת – ממש לא משהו שהייתם רוצים למצוא בצלחת שלכם!'
כמוסד מוביל בחקר הים התיכון, וכפי שציין ד"ר צמח-שמיר: 'בהתאם למחויבותנו לשמירה על האקולוגיה של הים התיכון, אנו רואים חשיבות רבה בהגנה על המינים המוגנים והטבע הימי. כל פגיעה במינים אלה פוגעת במערכת האקולוגית כולה.'

12.01.25

פרופ' רועי דיאמנט והצוות שלו במעבדה לאקוסטיקה וניווט תת-מימי, פיתחו רובוט ימי חדשני שיסייע בפתרון משבר הדיג העולמי. הרובוט מנטר להקות דגים באופן אוטומטי ומדויק בעזרת טכנולוגיה אקוסטית מתקדמת. הוא פועל באנרגיה סולארית ויכול לעבוד ברציפות עד 5 ימים, מבלי לגרום ל"זיהום רעש" שפוגע באיזון האקולוגי.
הפיתוח נוסה בהצלחה בישראל, קרואטיה ובאגם מלאווי שבאפריקה, שם הוא מסייע בניטור מינים ייחודיים ותומך בניהול בר-קיימא של משאבי הדגה – תוך שיתוף פעולה עם רשויות מקומיות ובינלאומיות.
ומה הלאה? אנו פועלים להטמעת הטכנולוגיה פורצת הדרך הזו גם בישראל, כדי לסייע בשמירה על שמורות הטבע הימיות שלנו ולחזק את ניהול משאבי הים המקומיים.

1.1.2025

ד"ר טל לוצאטו כנען נסעה עד לאנטארקטיקה כדי לחקור לעומק את אהבתה הגדולה: אצות • בריאיון, היא מספרת איך מין האורגניזמים העתיק הפך אותנו ליצורים אנושיים ונושמים • מסבירה מדוע כבר יש לנו פתרון להתחממות הגלובלית • ומספרת על התגובות שהגיעו לאחר שהניפה את דגל ישראל ותמונות החטופים בקוטב הדרומי: "הכתף הקרה לא התקבלה מנציגי טורקיה או סעודיה, אלא דווקא ממדינות כמו קוסטה ריקה ואירלנד"

31.12.24

פרופ' סמדר בן טבו דה לאון והצוות שלה מהמעבדה לחקר הבקרה והאבולוציה של התפתחות עוברית בחוג לביולוגיה ימית, הצליחו לפענח תעלומה מדעית מרתקת במחקר שהתפרסם לאחרונה במגזין היוקרתי PNAS.
המחקר חשף דמיון מפתיע בין תהליכי יצירת השלד בעוברי קיפודי ים לבין התפתחות העצם באדם. החוקרים זיהו מעגל חישה מכני זהה שפועל בשני היצורים – מזהה את קשיות השלד ושולט בצמיחתו. מדובר בתגלית פורצת דרך המספקת הבנה מעמיקה של תהליכים ביולוגיים בסיסיים ופותחת דלת למחקר מחלות הסתיידות ולפיתוח טיפולים רפואיים חדשניים.

30.12.24

בית הספר למדעי הים, בשיתוף עם עמותת אקואושן, רכשו סירת מחקר חופית חדשה.
הסירה, שנקראת על שם סלעית ליבוביץ' פרייליך ז"ל, סטודנטית בבית הספר שעבדה בעמותה, תשמש לפעילויות מחקר מגוונות, כולל הפלגות לימודיות.
הסירה מיועדת לשפר ולהרחיב את עולם החקר הימי בישראל. רכישתה התאפשרה הודות לתרומה נדיבה של חברת צים, והיא תשמש כפלטפורמה לחקר הים, להדרכת תלמידים ולפעילויות מדע אזרחי, תמיכה במחקרים, סקרי מדע אזרחי של קהילת הצוללים ופעילויות חירום ים.

03.12.24

בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה זכה במענק יוקרתי מטעם רשות החדשנות, שיאפשר לו להפעיל תוכנית הכשרה חדשנית לחיילים משוחררים ומשרתי מילואים. התוכנית, שמתקיימת בשיתוף פעולה עם מרכז החדשנות והיזמות באוניברסיטת חיפה (HIL), תתמקד בהכשרת המשתתפים בתחומים של הכלכלה הכחולה והסביבה הימית והחופית.

26.11.24

מדובר בגופה השישית של דולפין שנמצאת בחופי ישראל מתחילת השנה. גופת דולפין נפלטה לחוף באזור פלמחים. מדובר בנקבה צעירה ממין דולפינן מצוי. היא נמצאה כשקיבתה מלאה, אך לא ברור ממה היא מתה. ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, התראיין בנושא באתר YNET.

10.10.24

בעידן בו גוברת ההבנה לגבי חשיבות הים כמקור לאנרגיה, מזון ומים – בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה מכשיר את דור העתיד להתמודדות עם אתגרי הסביבה והכלכלה. מה מספרים בוגרי בית הספר על הכלים שרכשו בלימודים? ומהם מקצועות העתיד בהם הבוגרים יכולים להשתלב?

8.9.24

חוקרינו בתחנת מוריס קאהן לחקר הים גילו ממצא מדהים: רצועת החוף בין מעגן מיכאל לחוף דור היא בית אומנה לגיטרנים אטלנטיים צעירים – דגי סחוס בסכנת הכחדה קריטית.
המחקר, שפורסם בכתב העת Frontiers in Marine Science, גילה שהגיטרנים מתקבצים באזור בין סוף אוגוסט לתחילת נובמבר, בזכות התנאים המיטביים של מזון והגנה מפני טורפים. הממצאים עונים על הקריטריונים הבינלאומיים להגדרת האזור כבית אומנה, ואנו קוראים להכריז עליו כשמורת טבע ימית כדי להגן על אוכלוסיית הגיטרנים הצעירים.

4.9.24

תמונות ייחודיות שצולמו מול חופי ניו יורק תיעדו דולפינים, לווייתנים ודגי טונה שוחים זה לצד זה כלהקה – ומתברר שמדובר בתופעה ידועה בחלקים אחרים של העולם. ד"ר אביעד שיינין מסביר לחדשות 13 את הסיבות לשיתוף הפעולה המיוחד הזה: "המטרה – לתפוס מזון בצורה מסונכרנת"

 

1.9.24

בית הספר למדעי הים גאה להציג את החוג החדש לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת, בהובלת ד"ר דני מוריק. 
מול אתגרי הביטחון התזונתי העולמיים, החוג שואף לקדם מחקר, פיתוח וחדשנות בתחומים אלו, תוך הכשרת דור העתיד של חוקרים ויזמים. 
אנחנו מאמינים כי שילוב של חקלאות ימית מקיימת וביוטכנולוגיות כחולות הוא המפתח לעתיד בר-קיימא, ומחויבים להוביל את ישראל לחזית העולמית בתחום זה.

28.8.24

מחקר חדש בהובלת ד"ר יואב להן מהחוג למדעים גאו-ימיים, חושף תגלית מרתקת: החוטית הנודדת, המדוזה הנפוצה בישראל, אינה נסחפת באופן אקראי בזרמים, אלא שוחה באופן מכוון לכיוון מערב, נגד כיוון הגלים.
המחקר מראה כי השחייה המכוונת של המדוזות מרחיקה אותן מהחוף ומגבירה את סיכויי הישרדותן. תגלית זו יכולה לשפר את היכולת להיערך לנחילי המדוזות המגיעים לחופי ישראל, ולהבין את דפוסי התנועה שלהן טוב יותר

9.8.24

במדרונותיו התת-ימיים של ים סוף אפשר למצוא מרבדים של עשב ים הקרוי ימון הקשקשים. פרופ' גיל רילוב מהחוג לביולוגיה ימית, שחוקר את האקולוגיה של ימון הקשקשים אמר בראיון לאתר YNET כי, "לעשבי הים יש אלמנטים רבים חשובים, כמו החזקת החול בזמן סערות והגנה על החוף שלא ייהרס באירועי קיצון".

24.6.24

23.5.24

24.5.24

15.5.24

25.3.24

3.3.2024

3.3.2024

1.3.2024

15.2.2024

20.12.23

26.11.23

4.9.23

מחקר חדש מצא כי גם מדוזות — שאין להן מוח מרכזי — מסוגלות ללמוד מחוויות העבר שלהן. החוקרים/ות הציבו מדוזות במכל עם מכשולים וגילו כי אף על פי שאין להן מוח מרכזי, לאחר כמה היתקלויות הן למדו להימנע מהם. ד"ר גור מזרחי מבית הספר התראיין על המחקר ותוצאותיו לעיתון הארץ. 

5.9.23

תוך שבוע בלבד, שלושה לווייתנים ממין ראשתן אותרו מתים בחוף באיזורינו, במרחק של כ-130 ק"מ אחד מהשני. ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, התראיין באתר YNET.

4.9.23

4.9.23

28.8.23

14.8.23

מחקר חדש שערכו הדוקטורנט יותם צוריאל, ד"ר דני כרם, ד"ר אביעד שיינין ופרופ' דני צ'רנוב מתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני מצא כי הדולפינים שמגיעים לחופי ישראל מגיעים יותר בשעות הלילה,בעונת החורף ואינם מעדיפים לשהות באזור מסוים לאורך החוף. ממצאי המחקר המלא פורסמו בישראל היום. לבסיס הנתונים של הדולפינים: https://med-lter.haifa.ac.il/dolphin-survey/

2.8.23

הפרויקט אותו מוביל פרופ' דיאמנט מבקש לפתח טכנולוגיות המבוססות על צוללות אוטונומיות, והוא היה אחד מעשרה זוכים, מתוך למעלה מ-200 פרוייקטים שהתמודדו על המענקים.

19.7.23

ד"ר אביעד שיינין וד"ר לי ליבנה מתחנת מוריס קאהן של בית הספר הספר למדעי הים, זכו במענק בגובה 100,000$ מקרן National Geographic Wayfinder Grant למחקר תנועת הכרישים לאורך אגן מזרח הים התיכון. כתבה בנושא פורסמה בג'רוזלם פוסט.

13.7.23

בניגוד לשנים קודמות, בהן בתקופה זו של השנה נחילי ענק של מדוזות כבר מגיעים לחופי ישראל, החופים כמעט ונקיים לגמרי ממדוזות. על פי ההערכות של חוקרי/ות בית הספר, ייתכן כי מצב זה יישמר לכל אורך הקיץ וכך נחווה קיץ שהוא כמעט נטול מדוזות.
כתבות רבות פורסמו בנושא:  באתר YNETאתר כאן 11באתר ג'רוזלם פוסט, בחדשות השבת בכאן 11 ועוד.

12.7.23

ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני, התראיין למדור "הכסא הכחול" במוסף השבת של עיתון ישראל היום. ד"ר שיינין סיפר מדוע כרישים מגיעים לחופי ישראל, חשיבות המחקר של טורפים ימיים ועל המפגש הראשון שלו עם כרישים. 
 

2.7.23

להקה של בין ארבעה לחמישה דולפינים מהמין עב-שן קטלני נצפו בסוף השבוע מול חופי הרצליה. ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של ביה"ס, התראיין בנושא לאתר YNET, YNET אנגלית, רשת 13, מעריב, ישראל היום

29.6.23

לווייתן ממין ראשתן נצפה בשבוע האחרון כ־25 קילומטרים מערבית לחופי אשדוד. ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים התראיין בנושא בתכנית "הכל כלול", רשת 13.

25.6.23

הצוללת טיטאן, שאבדה במהלך מסעה לעבר שרידי הטיטאניק, נבנתה שלא על פי תקנים ימיים מחמירים הנהוגים בעולם תכנון הצוללות — כך אמר ל"הארץ" פרופ' מורל גרופר, ראש החוג לטכנולוגיות ימיות על שם האטר, ששירת בדרגת אל"מ בחיל הים בענפים העוסקים בתכנון כלי שיט. כמעט כל הצוללות המאוישות בעולם בנויות ממתכת. לעומתן, טיטאן היתה גליל העשוי מסיבי פחמן, שהכיפה הקדמית שלו נבנתה מטיטניום. "זה מאוד ניסיוני", אמר גרופר, שעוסק כיום במעבדתו בתכנון ופיתוח רובוטים תת־ימיים. "אני לא מכיר צוללות מאוישות שנועדו לעומקים כאלה ועשויות בטכנולוגיה הזו. טיטאן חרגה בצורה קיצונית מהנהוג בעולם הצוללות המאוישות".

חוקרים ממעבדת טורפי העל ערכו הפלגת מחקר לאיתור לוויתנים מול חופי ישראל

23.6.23

בשבוע שעבר חזר צוות חוקרים ממעבדת טורפי העל בניהולו של ד"ר אביעד שיינין, מהפלגת מחקר בשיתוף עם גרינפיס, בה ניסו לאתר לווייתנים מול חופי ישראל באמצעות הידרופון מיוחד.
אל ההפלגה הצטרפו כמה כתבים, ביניהם דניאלה לונדון דקל שהפכה את החוויה לטקסט ואיורים מרשימים.
 

16.6.23

הפלגת מחקר של חוקרי וחוקרות בית הספר למדעי הים ותחנת מוריס קאהן לחקר הים בשיתוף ארגון גרינפיס הסתיימה בימים האחרונים. במהלך ההפלגה עקבו החוקרים והחוקרות אחר היונקים הימיים שחיים בים העמוק. כתבה על ההפלגה יוצאת הדופן שודרה בתכנית שישי ברשת 13.  

15.6.23

השבוע צויין בעולם יום האוקיאנוסים. ד"ר אביעד שיינין,  מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, התראיין לתכנית הזמן הירוק בכאן 11 וסיפר בין היתר על סקר הדולפינים האחרון שערך בים העמוק. 

15.6.23

מקרה נוסף של אדם שנטרף על ידי כריש התרחש מול חופי מצרים. ד"ר זיו צמח מתחנת מוריס קאהן לחקר הים התראיין בנושא בתכנית "שלוש" בקשת 12.

14.6.23

הגשמים שירדו בחודש יוני אינם אירוע יוצא דופן, אולם גשם חזק כפי שירד לאחרונה ביוני אמור להופיע פעם בעשור. אירוע זה מצטרף לאירועי אקלים חריגים ברחבי העולם, ובראשם עליית טמפרטורת המים בחלקים גדולים של האוקיינוסים. בראיון לעיתון הארץ אמר ד"ר אור ביאליק מבית הספר למדעי הים כי להתחממות כה מהירה של מי האוקיינוסים יש השפעות מרחיקות לכת.

11.6.23

 המים הכלכליים של ישראל הם בית למיני לוויתנאים שונים, ביניהם שני מינים שנמצאים ברשימה האדומה של איגוד השימור העולמי. כך עולה ממחקר חדש, שערכו אנשי ונשות יחידת המחקר של גרינפיס באוניברסיטת אקסטר, בשיתוף חוקרים/ות מבית הספר למדעי הים ומכוני מחקר באיטליה.
ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים  התראיין בנושא. 

1.6.23

בית הספר למדעי הים אירח לכבוד יום האוקיינוסים הבינלאומי את הכנס "הים העמוק – שמירת טבע, מחקר, חדשנות", בשותפות עם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה, המכון לחקר ימים ואגמים לישראל, המרכז לחקר הים התיכון, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, רשות העתיקות ושותפים נוספים. במסגרת הכנס הושקה תכנית אב חדשה להגנה על 30% מהשטח הימי של ישראל, עד 2030. חוקרי וחוקרות בית הספר עומדים בחזית המחקרים בים העמוק בישראל, שהובילו בין היתר להכרזה על שמורת טבע ימית באזור של הפרעת פלמחים; הבנה מעמיקה יותר של התנהגות הכרישים מול חופי ישראל; מחקר של ההשפעות של שינויי האקלים על הים התיכון – ושל שינויים בים התיכון על האקלים ועוד. פרופ' יצחק מקובסקי שהוביל את המחקרים בהפרעת פלמחים, התראיין על חשיבות ההכרזה על שמורות ימיות. 

15.5.23

ביקור מרגש. יוליה כלבת ים, מהמין כלב ים נזירי, הגיעה לביקור נדיר בחוף הים של יפו, דבר שעורר התרגשות גדולה. ד"ר אביעד שיינין ראש תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר והדוקטורנטית יאלי מבורך מהחוג לביולוגיה ימית, התראיינו בחדשות ערוץ 12, בעיתון הארץ ובהסכת של העיתון.

27.4.23

לכבוד יום העצמאות, בחר עיתון הארץ חמישה חוקרים וחוקרות שמחקריהם/ן עשויים להביא פריצות דרך שישפרו את חיינו, וביניהם החוקרת שלנו – ד"ר טל לוצאטו־כנען מהחוג לביולוגיה ימית! ד"ר לוצאטו-כנען מובילה מחקרים המבקשים למצוא חומרים כימיים חדשים מאצות, היכולים לשמש למגוון רחב של שימושים, בין היתר תרופות חדשות מצילות חיים.

6.3.2023

ראיון מיוחד עם פרופ' צבי בן אברהם, מייסד בית הספר למדעי הים, מומחה בגיאופיזיקה וחקר כדור הארץ, חתן פרס ישראל, בעקבות רעידות האדמה הקשות שהתרחשו בטורקיה ובסוריה לאחרונה, והורגשו גם כאן בחיפה ובמקומות נוספים בישראל.

9.2.23

מדינת ישראל גיבשה תחזית רשמית לעליית מפלס פני הים בשטחה בעשורים הבאים ועד סוף המאה ה-21. על פי הדו"ח, שחיבר המכון לחקר ימים אגמים לישראל, המפלס צפוי לעלות משמעותית בעשורים הקרובים. לדברי אורלי בביצקי, דוקטורנטית בחוג למדעים גאו-ימיים תחת הנחייתה של ד"ר בברלי גודמן, המצוטטת בכתבה: "כבר היום נאלצות רשויות החוף להתמודד כל חורף עם נזקים פיזיים וכלכליים משמעותיים והעלייה החזויה תשפיע ישירות ותסכן את המערכות הטבעיות והתשתיות שבהן, את יציבות המצוק החופי ואת רוחב החוף עקב הסעת חולות".

23.2.2023

מחקר חדש של חוקרי וחוקרות ביה"ס, מצא שאלמוגים משלמים מחיר משמעותי בהתמודדות עם ירידה בכמות החמצן במים, בעקבות ההתחממות הגלובלית. "למרות שהאלמוג שורד, הוא משלם על כך מחיר כבד והחשש הוא שכל שינוי סביבתי נוסף יפגע ביכולת שלו לשרוד"

10.1.23

במחקר שנערך במסגרת פרויקט משותף של ביה"ס למדעי הים ומכון גיאומר GEOMAR הגרמני, נמצא כי באגן המזרחי של הים התיכון נפלטים יותר גזי חממה מכפי שחשבנו עד כה. הסיבה לכך איננה פעילות בעלי חיים, אלא תופעה כימית. האוקיינוסים והימים הם גורמים מרכזיים בוויסות הפחמן הדו-חמצני עבור איזון אקלים כדור הארץ. ד"ר אור ביאליק, שהוביל את המחקר בשיתוף עם חקר ימים ואגמים לישראל, מסביר כי יש להסתכל על התופעה הזאת כחלק ממכלול. "זה סימפטום של המשבר יותר ממחלה בפני עצמה, ישראל מהווה מדגם למה שקורה בעולם כולו". פרויקט EMS FORE במסגרתו בוצע המחקר, הוקם במטרה לבחון שינויים המתרחשים בים התיכון בהווה או בעבר כמודל לחקר האוקיינוס העתידי תחת שינויי אקלים.

6.12.2022

חוקרים מביה"ס למדעי הים שיצאו לאתר זיהומים בים המלח, מצאו כמויות פסולת פלסטיק עצומות בשפך נחל קדרון, ש"מסיע" זבל של ישראלים ופלסטינים כאחד מירושלים. "מדובר כנראה בזיהום שנערם במשך שנים", הם אומרים.

25.11.22

כיום, היא מונה ככל הנראה פחות מעשרים פרטים – כך עולה ממחקר שהתפרסם בשבוע שעבר ומתבסס על מעקב מקיף שנערך בין השנים 2021-2016. את המחקר הובילה יאלי מבורך במסגרת עבודת מחקר שהיא עורכת בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של ביה"ס.  במעקב ובניתוח הממצאים השתתף ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי על וחוקרת מאוניברסיטת ספיינזה ברומא.  

17.11.22

במסגרת ועידת האקלים שהתקיימה בשארם א-שייח’, אוניברסיטת חיפה חתמה על מזכר הבנות עם אוניברסיטת ח’ליפה באיחוד האמירויות ומרכז GEOMAR הלמהולץ בגרמניה, בנושא שינויי אקלים והשפעות זיהום בים התיכון ובמפרץ הערבי. מזכר ההבנות הינו חמש שנתי והוא עתיד לשפר משמעותית את המידע והמחקר באזור. בנוסף, הוא יסייע לפתח אסטרטגיות להפחתת נזקים במערכות אקולוגיות במזרח הים התיכון והמפרץ הערבי.

6.10.22

בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני ומעבדות החדשנות באוניברסיטת חיפה, בתמיכת מרכז היזמות של אוניברסיטת ת"א והאיחוד האירופי, מובילים תכנית ראשונה מסוגה בישראל ליזמות וחדשנות כחולה. במסגרת התכנית השתתפו יזמים מכל רחבי הארץ בתחרות לדירוג מיזמים חדשניים בתחום היזמות

19.8.22

רעיון שהתגבש במפגש בגלפאגוס הוביל למחקר בינלאומי על בעל חיים מעניין במיוחד: הדולפין הוורוד או דולפין נהר האמזונס (שם מדעי: Inia geoffrensis).
שני חוקרי בית הספר מובילים את הפרויקט: פרופ׳ רועי דיאמנט, מהמעבדה לאקוסטיקה וניווט תת מימי בחוג לטכנולוגיות ימיות ע״ש האטר וד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים . המטרה היא לנסות לאפיין את הקולות ואת ההתנהגות של הדולפינים הוורודים במקום. 
 

14.8.22

גופה של גור דולפינן מצוי נמצאה ביום ראשון בחוף שדות ים. ד"ר אביעד שיינין מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני הסביר בכתבה ב YNET כי מדובר בזכר צעיר מאוד שנולד לא מזמן ועל גופו אותרו פציעות.

30.7.22

דולפין ממין סטלה מפוספסת נלקח לטיפול במרכז ההצללה לצבי ים אך המטפלים לא הצליחו להצילו. ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר, מסביר בכתבה ב YNET כי סטנלה הוא מין של הים העמוק, וכאשר הוא מגיע לחוף משמעות הדבר היא שהוא חולה מאוד.

28.7.22

המדוזות עדין אתנו והנסתר שבהן עדיין רב על הגלוי. ד"ר יואב להן וד"ר גור מזרחי, שחוקרים את המדוזה ועוקבים אחרי הנחילים הגדולים בניסיון להבין מתי המדוזות יופיעו ולאן הן ינדדו התראיינו לעיתון ידיעות אחרונות.

8.7.22

דני קושמרו וצוות אולפן שישי הצטרפו לחוקרי בית הספר למדעי הים, שיצאו להפלגת מחקר בעקבות נחילי המדוזות. את המחקר מובילים פרופ' דניאל שר מהחוג לביולוגיה ימית וד"ר יואב להן מהחוג למדעים גאו-ימיים.

 

14.6.22

לקראת הכנס ה -9 לחקר הים התיכון של בית הספר, פרופ' אילנה ברמן פרנק ראשת בית הספר וד"ר בוורלי גודמן ראשת החוג למדעים גיאו-ימיים פרסמו טור דעה באתר YNET ובו הן קוראות לכל הגורמים להתעורר ולהתחיל לעסוק בהשפעות הרסניות של ההתחממות הגלובלית על המשאב הימי בכלל ועל הים התיכון בפרט.

8.6.22

מנקים מתחת לפני הים ומעל פני הים. לרגל יום האוקייאנוסים העולמי שמצוין היום (רביעי), קיים בית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני באוניברסיטת חיפה בשיתוף "ההתאחדות הישראלית לצלילה ספורטיבית״, מבצע לניקוי הסביבה הימית באזור חופי שדות ים, כשלניקיון החופים המוכר הוסיפו אנשי ונשות בית הספר גם מבצע ניקוי תת ימי.

8.6.22

ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר, יחד עם צוות חוקרים וחוקרות מתחנת המחקר בשיתוף ארגון גרינפיס יצאו בחודשים האחרונים לבצע סקר של אוכלוסיית היונקים הימיים. כתבה נרחבת על ההפלגה ותוצאותיה פורסמה במוסף השבת של עיתון הארץ.

7.6.22

ביולוגים ימיים חוקרים בין השאר את ההתפתחות של אורגניזמים בים ואת התנהגותם ■ הידע מחקר הים יכול לעזור להתמודד עם ההתחממות הגלובלית, וליצור בסיס למוצרים שונים כמו תרופות ואוכל ■ כמה הם מרוויחים ואיך נראה סדר היום שלהם?
ראיון עם ד"ר טל לוצאטו-כנען, ביולוגית ימית מביה"ס. 

8.5.22

הכירו את קים, הלוויתן הישראלי הראשון שתועד ע"י חוקרים וחוקרות מבית הספר למדעי הים, בשיתוף ארגון גרינפיס מול חופי חיפה. קים, לוויתן ראשתן, תועד וקוטלג על פי זנבו, הייחודי לכל ראשתן, ונפל בחלקו הכבוד להיות הלוויתן הראשתן "הישראלי" הראשון בקטלוג של תחנת מוריס קאהן לחקר הים. השם קים הוא על שמה של תלמידת המחקר קים קובו מהחוג לביולוגיה ימית ובתחנת מוריס קאהן שהצליחה לצלם את הזנב של הלוויתן בדיוק ברגע הנכון.

29.4.22

מוסף השבת של "דה מרקר" הקדיש כתבה נרחבת ובה ראיון עם פרופ' דני צ'רנוב מבית הספר, מייסד החוג לביולוגיה ימית בביה"ס, מייסד ומנהל תחנת מוריס קאהן לחקר הים  וראש המרכז הישראלי לחקר הים התיכון.  בכתבה מספר פרופ' צ'רנוב על חשיבות המשאב הימי, על הקשר שבין שינויי אקלים והאוקיינוסים ועל האתגרים הגדולים של מדינת ישראל והאנושות כולה, שהפתרון להם תלוי בחקר הים. "הים הוא המשאב האסטרטגי שלנו: גם מי שתייה, גם אנרגיה וגם ביטחון תזונתי…עתודת החלבון היחידה המקיימת שאפשר לנהל בישראל נמצאת בים התיכון, וחייבים לפתח אותה באופן מושכל". 

13.4.22

במסגרת מחקר ימי מקיף במעבדת טורפי העל של בית הספר, בראשות ד"ר אביעד שיינין ובשיתוף עם גרינפיס ישראל, תועדו מינים של לווייתנים ודולפינים בים התיכון, מול חופי ישראל. החוקרים: מדובר בתצפיות חשובות, שכן לוויתני ראשתן נמצאים על סף הכחדה בים התיכון. חשיבות התיעוד נובעת בעיקר מתרומתו למילוי פערי המידע בכל הנוגע להימצאותם ולמצבם של היונקים הימיים במים הטריטוריאליים של ישראל. 

3.4.22

חוקרי המעבדה לאקוסטיקה וניווט תת ימי בחוג לטכנולוגיות ימיות הצליחו להעביר תשדורת אקוסטית תת-ימית, בתדר של 1,000 הרץ, למרחק של 220 ק"מ, מישראל לאזור קפריסין. בניסוי השתמשו החוקרים במודלים מורכבים להתפשטות אקוסטית תת מימית כדי לקבוע את נקודות השידור והקליטה, ובאלגוריתם חדש שפיתחו על מנת להתמודד עם ריבוי ההחזרים האקוסטיים מקרקעית ופני הים. התוצאה שהתקבלה היא תקשורת בקצב של 400 ביט בשנייה, שמאפשרת העברת קול בזמן אמת לטווחים כה גבוהים.

15.3.22

בעקבות מזג האוויר הסוער והגלים הגבוהים נפלטה לחופי עתלית נקבת כריש כחול עם שישה פרטים צעירים שילדה בעקבות מצבה הקשה. אייל ביגל, מנהל מעבדת טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית הספר הסביר בכתבה שפורסמה ב N12  ובאתר YNET כי מדובר בפרט בוגר שפחות רואים בישראל אך נפוץ יותר בים תיכון.

25.2.22

מה מושך את העפרורי והסנפירתן לחופי חדרה? תשאלו את הסטודנטים בחוג לביולוגיה ימית בבית הספר למדעי הים

2.1.22

צוות חוקרות וחוקרים בין לאומי בהשתתפות ד"ר בוורלי גודמן צ'רנוב, ראש החוג למדעים גאו-ימיים בבית הספר וחוקרת של הנשיונל ג'יאוגרפיק, מצאו שרידים של אדם וכלב באזור התפרצות הר הגעש סנטוריני באזור הים התיכון המתוארך לתקופה שלפני כ-3600 שנה. לדברי ד"ר גודמן -צ'רנוב: "השרידים החדשים שהתגלו, נותנים לנו הזדמנות למסע בזמן אל העבר באופן טוב יותר, כדי להבין מה האנשים חוו באותה תקופה". התגלית הארכיאולוגית קבלה במה נרחבת באתר נשיונל ג'יאוגרפיק ופורסמה באתר YNET, ג'רוזלם פוסט, הארץ באנגלית, האתר של ה-Smithsonian, ב-THE TIMES, באתר ה- MIRROR ועוד.

26.11.21

דני קושמרו הצטרף אל צוות המחקר בהובלת בית הספר יחד עם חוקרי וחוקרות חקר ימים ואגמים לישראל ובהשתתפות חוקרים ממוסדות נוספים במסע מרתק אל מסתורי הים העמוק, אל מקום אותו העין האנושית לא שזפה עד כה.
צוות המחקר הפליג למרחק של 65 קילומטר מחופי תל אביב, ובעזרת הרובוט הימי ROV הבנוי מזרועות, פנסים ומצלמות מתקדמות אשר ירד לעומק של 1150 מטר, נחשפו תגליות מרהיבות במעמקי הים.
בין התופעות שהתגלו ניתן לראות כרישים מסוג גלדן וטריזן, ביצי כרישים אלו, מרבדי תולעים ימיות, קיפודי ים ותופעות אקולוגיות שצוות המחקר חוקר כעת להבין את משמעותן.
צפו בכתבה המרתקת ששודרה באולפן חדשות 2.

16.11.21

חוקרי וחוקרות בית הספר קיבלו איתות מאזור האי סיציליה מהכריש "חגי" שתויג בחודש מאי האחרון בחדרה וזוהי התנועה הרחוקה ביותר שתועדה עד כה בים התיכון של כריש מסוג סנפירתן ! חוקרי תחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר מקיימים זו העונה השביעית מעקב ותיוג אחר כרישים בתקופה זו של השנה.
במסגרת המחקר האקולוגי ארוך הטווח על אוכלוסיות הכרישים, מודדים החוקרים את ה-DNA, מדדי דם, חברת החיידקים שלהם, מצב רבייתי ועוד, כאשר חלק מהכרישים מתויגים בתג אקוסטי מיוחד המאפשר לחוקרים לבחון את תנועתם לאורך החופים השונים.

16.11.21

משלחת של בכירים ממשרד החינוך האמירתי בראשותו של שר החינוך של האמירויות ושגריר האמירויות בישראל, ביקרה בשבוע שעבר בחוג לטכנולוגיות ימיות ובמרכז לחקר הים העמוק.
"אנחנו שמחים על האפשרות לשתף פעולה איתכם – חינוך הוא העתיד" אמר שר החינוך האמירתי. "ישראל ואיחוד האמירויות דומות מבחינות רבות. אלו שתי מדינות שנמצאות ליד הים והים מהווה מקור למזון ולשתייה ומקור לאנרגיה. אין ספק שבתקופה זו של שינויי אקלים, הים הוא העתיד", אמר נשיא אוניברסיטת חיפה פרופ' רון רובין. פרופ' אילנה ברמן-פרנק, ראשת בית הספר, הדגישה ששיתופי פעולה מדעיים בינלאומיים חיוניים במיוחד כעת להתמודדות עם האתגרים הגדולים של שינויי אקלים וזהום הסביבה הימית. 

9.10.21

הסכם העברת הנפט מהמפרץ הפרסי עלול להוביל להתרחשותן של דליפות נפט רחבות היקף – וכך לפגוע בהתפלה, מקור מי השתייה העיקרי של ישראל. 
פרופ' אילנה ברמן-פרנק, ראשת בית הספר, פרסמה יחד עם קבוצת חוקרים מאמר דעה שעוסק בהשלכות הקשות של העברת נפט מהמפרץ הפרסי דרך מפרץ אילת אל הים התיכון. 

31.10.21

על רקע ועידת האקלים של האו״ם (COP26) בגלזגו, האתר ISRAEL21c, המקדם את מדינת ישראל ברחבי העולם, בחר מדענים, יזמים, פעילים, מחנכים ואמנים ישראלים הפועלים בנושא עולמי קריטי זה. ד"ר בוורלי גודמן-צ'רנוב, ראש החוג למדעים גיאו-ימים ע"ש שטראוס, נבחרה לאחת מ ל-20 המשפיעים הישראלים המובילים את ההתמודדות עם משבר האקלים. 
 

27.9.21

בניגוד לטכנולוגיות לזיהוי פנים ורכבים אוטונומיים שיש לנו על פני האדמה, יכולות הראייה הממוחשבת במעמקי הים נותרו מאחור. במעבדה לדימות ימי של ד"ר טלי טרייביץ, מהחוג לטכנולוגיות ימיות בביה"ס, מפתחים בשנים האחרונות טכנולוגיות חדישות ופורצות דרך. המטרה: לשפר בצורה דרמטית מאוד את יכולת הראייה הממוחשבת שלנו מתחת לפני המים, לצד תכנון מערכות מבוססות בינה מלאכותית שיוכלו לנוע ולפעול באופן אוטונומי במעמקים, בהתבסס על יכולת הראייה המשופרת הזו.

17.9.21

כשמדברים על סכנות בים רובנו חושבים על כרישים, אך במים יש גם בעלי חיים ארסיים, שחלקם הורגים יותר בני אדם מאשר כרישים וחלקם נמצאים גם בים התיכון. פרופ' תמר לוטן, ראש החוג לביולוגיה ימית ופרופ' דרור אנג'ל, מהחוג לציוויליזציות ימיות בבית הספר מסבירים על המדוזות הקטלניות. 

11.8.21

ד"ר צפריר קופליק, ד"ר דני כרם ופרופ' דרור אנג'ל מהחוג לציוויליזציות ימיות בבית הספר, מצאו במחקר מעבדתי חדש שערכו כי המדוזה הנפוצה בישראל, החוטית הנודדת (Rhopilema nomadica), היא טורף יעיל המותאם היטב לסביבתו, שאוכלת במהירות של פי חמש בהשוואה למדוזות אחרות. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Diversity.

11.8.21

לראשונה נמצאו עדויות לכך ששוניות האלמוגים יישרדו את עליית חומציות הים, הנגרמת כתוצאה משינויי האקלים וההתחממות הגלובאלית. כך עולה משני מחקרים משותפים שערכה פרופ' טלי מס מהחוג לביולוגיה ימית, יחד עם חוקרים מאוניברסיטת Charite בברלין ו-University of Rhode Island. המאמרים פורסמו בכתבי העת: Global Change Biology ו-Proceedings B.

11.8.21

מחקר חדש שנערך בבית הספר ופורסם בכתב העת Ecology and Evolution מצא כי המדוזה המצויה (Rhizostoma pulmo), שחיה כיום בים התיכון, התפצלה לפני 4.5 מיליון שנים.
החוקרים, ד"ר גור מזרחי, ד"ר אלי שמש ופרופ' דני צ'רנוב מבית הספר , יחד עם תלמידת המחקר אביה מזרחי ממכון ויצמן, ערכו בדיקות גנטיות לפריטים של המדוזה המצויה באזור ישראל, והשוו אותן לנתונים גנטיים של פריטים מכל רחבי הים התיכון. אף שמדובר באותו מין, הם מצאו הבדלים מובהקים בין הגנטיקה של המדוזות המזרחיות ואחיותיהן המערביות. הם העריכו את קצבי השינויים הגנטיים וחישבו מתוך כך את תאריך הפיצול לשני תת-מינים, שהתרחש לדבריהם לפני 4.5 מיליון שנים. הם הסיקו כי בתקופה זו התפצל הים לשני גופי מים, המובדלים זה מזה עד כדי כך שבכל אזור יכולים להתפתח תת-מינים שונים, מצב שמתקיים עד היום. 

5.8.21

בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, בקיבוץ שדות ים, מתנהל מחקר פורץ דרך בנושא הכרישים בישראל בפרט ובים התיכון בכלל. התחנה עורכת מחקר ייחודי וראשון מסוגו בעולם על התקבצויות של כרישים במוצאי המים של תחנות הכוח בחדרה, באשקלון ובאשדוד. קראו עוד בכתבה על פועלם של חוקרי התחנה, על המחקרים המרתקים הנוספים המתבצעים בה וגם מה יש להם לומר על צריכה עתידית של דגי הטונה.  

30.7.21

מחקר חדש שערך פרופ' גיל רילוב מהחוג לביולוגיה ימית מצא כי שוניות סלעיות המהוות בית גידול ייחודי ונדיר המצויות בעיקר בחופי צפון הארץ עלולות להיעלם לחלוטין בעשורים הקרובים בעקבות עליית מפלס פני הים בחופי ישראל. 

21.7.21

כנס חיפה ה-8 לחקר הים התיכון של בית הספר, שהתקיים בשבוע שעבר, הוקדש לשילוב בין מדע, חינוך ואמנות בהקשר הימי, במטרה להנגיש את חקר הים לציבור. מוזמנים לקרוא בכתבה בYNET על כמה מהתוצרים המדהימים של הכנס. 

18.7.21

במסגרת כנס SEA- מדע, חינוך ואמנות, שהוביל בית הספר, התקיימו סיורים לימודיים המשלבים מחקר אזרחי במטרה לזהות את גורמי הלכלוך בנחלים ובים. במהלך הסיור המשתתפים.ות אספו את הפסולת במקום, במטרה לזהות את גורמי הלכלוך על מנת לחשוב על פתרונות מתאימים.

13.7.21

תכניות, חוקרים.ות ומחקרים פורצי דרך של בית הספר למדעי הים מככבים בכתבה שפורסמה במגזין Forbes.
בכתבה התייחסו בן היתר לגילוי החדש של צוות בית הספר ושותפיו – בריכות תמלחת על קרקעית הים שמהן נובע גז ממעמקי כדור הארץ וסביבן מרבדי ענק של תולעים, בקטריות, מאות כרישי עומק ואלפי ביצי כרישים. ד"ר יצחק מקובסקי, ראש המעבדה לחקר ימי יישומי, התייחס לגילוי ואמר כי, "אנו מאמינים שגילוי זה של מוקד חיים עמוק בים, שלא היה גלוי לנו בעבר, עשוי להיות מכריע לקיימות ועמידות המערכת האקולוגית הימית באזור הים התיכון, ולהשפיע על הקיימות הגלובלית".

7.7.21

מחקר משותף של בית הספר והאוניברסיטה העברית בדק האם ניתן להיערך לקראת דליפת הנפט הבאה באמצעות בסיסי הנתונים הקיימים לחקר דליפות בים-התיכון. התוצאות מדאיגות: לא קיים כיום מאגר מידע פתוח לציבור לגבי דליפות נפט, המאפשר ניטור ואכיפה יעילה יותר של הסכמים ואמנות בינלאומיות באזורים ימיים, או לבחינת הפחתה של אירועי זיהום ים.
המחקר החדש בוצע על ידי קבוצת חוקרים, במסגרת עבודת הדוקטורט של סמיון פולינוב מהחוג למדעים גאו-ימיים בביה"ס, בהנחיית ד"ר רויטל בוקמן, חוקרת בחוג, ופרופ' נעם לוין מהמחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטה העברית.

2.7.21

בים, באוויר, בצלילה ובמעבדה: פרופ' תמר לוטן, ד"ר דניאל שר, ד"ר יואב להן והדוקטורנטית נוגה ברק מבית הספר, עקבו השבוע אחר נחילי מדוזות שנצפו כ-400 מטרים מחופים שונים ברחבי הארץ. החוקרים והחוקרות עקבו אחר הנחילים באמצעות  מטוס קל, רחפנים, צוללנים וצוללת זעירה וזאת כחלק ממחקר שמטרתו לנסות ולהבין את דפוסי הנדידה של הנחילים. 

25.6.21

גם יותר מעשור אחרי שהוצאו ממימי מפרץ אילת, השפעותיהם של כלובי הדגים עדיין ניכרות בשטח, כך עולה ממחקר חדש שערכה ד"ר שי אורון, פוסט-דוקטורנטית בחוג למדעים גאו-ימיים ע"ש שטראוס בשיתוף המכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, ואוניברסיטת מערב אוסטרליה ובסיוע תוכנית הניטור הלאומית של המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת. במחקר נמצא כי ריכוזיהם של חומרים מזיקים שונים היו גבוהים יותר באזור שבו שכנו כלובי הדגים, בהשוואה לאתר הביקורת.

22.6.21

במרחק של 60 ק"מ ממרכז הארץ, באזור גיאולוגי שנקרא "הפרעת פלמחים" ובעומק של 1.1 ק"מ במעמקי הים ובחושך מוחלט גילה צוות חוקרים בהובלת חוקרי בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני מערכת אקולוגית יוצאת דופן: בריכות תמלחת על קרקעית הים שמהן נובע גז ממעמקי כדור הארץ וסביבן מרבדי ענק של תולעים, בקטריות, מאות כרישי עומק ואלפי (ואולי אפילו עשרות אלפי) ביצי כרישים.
את צוות האוניברסיטה הוביל ד"ר איציק מקובסקי מהחוג למדעים גיאו-ימיים ע"ש ד"ר משה שטראוס וחוקרים נוספים מהחוג יחד עם חוקרים מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר, ואיתם שותפים מהמכון לחקר ימים ואגמים לישראל, אוניברסיטת בן גוריון והמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת. אבל "הכוכבים" האמיתיים היו שני האחים התאומים שלנו: ה-AUV, הצוללת האוטונומית הצהובה, שבעזרת תמונות סונאר מדויקות של הקרקעית אפשרה לחוקרים לזהות את ברכות המלח ובעיקר, ה-ROV, הרובוט התת ימי שצלל לעומק הים, ואפשר לחוקרים לראות במו עיניהם את התגלית יוצאת הדופן, לקחת דגימות ולספק תמונות וידאו באיכות של 4K, ברמה כה מפורטת, עד שאפשר ממש לראות את עובר הכריש זז בתוך הביצה. 

17.6.21

עשרות כרישים תועדו מול חופי חיפה כשהם חגים סביב להקת דגים גדולה. ד"ר אביעד שיינין, מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים מבית הספר למדעי הים, הסביר בין היתר באתר N12 עד כמה תופעה זו נדירה באזורנו.

16.6.21

לפני כ-2,000 שנה ולמשך תקופה של 200 שנה עלה מפלס פני הים התיכון (היחסי) בחופי ישראל בשני מטרים. זאת העדות הראשונה לעלייה דרסטית בתקופה כה קצרה שמתגלה בתקופה ההיסטורית.
הממצאים החריגים והמדהימים האלו עולים ממחקר חדש של צוות חוקרים בינלאומי בהובלת פרופ' אסף יסעור-לנדאו  מהחוג לציווילזיציות ימיות בביה"ס וראש המכון ללימודי ים ע"ש רקאנטי, יחד עם חוקרים נוספים מאוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת סאן דייגו, אוניברסיטת בולוניה והמכון הוולקני הלאומי האיטלקי לגיאופיסיקה.

15.6.21

על פי התחזיות המדוזות צפיות להגיע לאזורנו בשבוע הקרוב (או לכל המאוחר בשבוע שלאחריו). פרופ' תמר לוטן, ראש החוג לביולוגיה ימית בבי"ס  וד"ר דור אדליסט מהחוג לציוייליזציות ימיות, התראיינו בנושא בכלי התקשורת השונים.

9.6.21

מעגן ספינות קדום, שהיה בשימוש ברציפות במשך כ-2,000 שנה מתקופת הברונזה המאוחרת (התקופה הכנענית), במאה ה-15 לפני הספירה, ועד לתקופה הרומית והביזנטית, במאה ה-5 לספירה, התגלה בחפירה בגן הלאומי תל דור. המעגן התגלה במהלך חפירה לימודית-ארכיאולוגית תת ימית שנערכה באחרונה על ידי החוג לציוויליזציות ימיות של ביה"ס למדעי הים, עם רשות הטבע והגנים, במפרץ הצפוני של האתר. 

3.6.21

כתב אתר YNET הצטרף לד"ר אביעד שיינין ראש תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, ליום מחקר בלב ים. במהלך ההפלגה סיפר לו ד"ר שיינין על המפגשים עם הכרישים, על הדאגה למצבם ועל הרגע בו כרישה החליטה לנגוס בסירה שלו.

1.6.21
ברכות לד"ר אביעד שיינין – אחד מ-15 החוקרים המבטיחים (Emerging Explorer) לשנת 2021 של National Geographic Society! ד״ר שיינין מצטרף לקבוצה מצומצמת של א.נשים ברחבי העולם שזוכים לסיוע ולהכשרות שנועדו לעזור להם לקדם את מחקריהם ופועלם, ולהפיץ את הידע שלהם.
כבר שני עשורים שד"ר שיינין, מנהל תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, חוקר את מזרח הים התיכון. הוא החוקר הראשון שתיעד לוויתן אפור ועב שן קטלני באזור זה, ומחקריו הובילו את ארגון IUCN להכריז על חשיבות מימי ישראל החופיים לשני מיני דולפיני החוף.
בנוסף לפעילותו המחקרית, ד"ר שיינין מקדם יוזמות להנגשת ידע לציבור הרחב; בין היוזמות שהוא נמנה על מייסדיהן ניתן למצוא את דלפיס – למען היונקים הימיים ואת מרכז הדולפין והים.
יישר כח!

04.05.21

ברכות לד"ר טלי מס וד"ר שני לוי מהחוג לביולוגיה ימית שהובילו, יחד עם צוות בינלאומי מחקר שיצר את אטלס התאים הראשון מסוגו של אלמוג אבן ופורסם בכתב העת היוקרתי CELL! במחקר הצליחו החוקרות לרצף בפעם הראשונה את התפקוד הגנטי של כל תא ותא באלמוג האבן – במה שמהווה פריצת דרך מחקרית שתסייע להציל שוניות אלמוגים ברחבי העולם. ממצאי המחקר המלא פורסמו בהרחבה בעיתון הארץ, בעיתון ג'רוזלם פוסט ובמקומות רבים נוספים בעולם.

19.04.21

רוצים ללמוד לדבר "לוויתנית"? בפרוייקט שאפתני ראשון מסוגו בעולם, מבקשים חוקרים מאוניברסיטת חיפה יחד עם חוקרים מ-CUNY בניו יורק, אוניברסיטת הרווארד, MIT ושותפים נוספים, לפענח את שפת הראשתנים (לוויתני זרע) ואף ליצור את הבסיס לדיאלוג ראשון מסוגו עם יונקי הים הענקיים. במסיבת עיתונאים שנערכה השבוע בדומיניקה שבאיים הקריביים, שם יחל המחקר, השיקו החוקרים את פרוייקט Project CETI (Cetacean Translation Initiative) פרוייקט רב תחומי שיישלב ידע מתחומי הביולוגיה הימית, אקוסטיקה ימית, בינה מלאכותית, בלשנות ועוד.פרופ' דני צ'רנוב מבית הספר למדעי הים ותחנת מוריס קאהן לחקר הים התיכון הוא המנהל האופרטיבי של הפרוייקט וחבר בוועדה המדעית המובילה. יחד איתו לוקחים חלק בפרוייקט היוקרתי גם ד"ר רועי דיאמנט מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר בבית הספר למדעי הים וד"ר ברכה ניר, ראש החוג להפרעות בתקשורת.
חוקרי האוניברסיטה אחראים על הקמת תחנת המחקר והפעלתה בדומיניקה, על הקמת מערך כלי השיט המחקריים, מערך המצופים, מערך הרובוטים ולמעשה כל הצד האופרטיבי של המחקר. 
אתר YNET, עיתון מעריב ואתר ישראל היום פירסמו כתבות על הפרוייקט. כך גם ה-NATIONAL GEOGRAPHIC ועוד רבים אחרים בעולם. 

19.04.21

למרות האזהרות השונות, תועדו השבוע מתרחצים שהגיעו לשחות ולגלוש לצידם של הכרישים בחופי חדרה. ד"ר אביעד שיניין, מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, של בית הספר למדעי הים, התראיין בנושא באתר N12.

23.03.21

שיתוף פעולה אינטרדיסציפלינרי ייחודי בין חוקרי ביה"ס בחוגים לטכנולוגיות ימיות וביולוגיה ימית:

פרויקט חדש, בהובלת ד"ר רועי דיאמנט מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר, וד"ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי-על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, בחוג לביולוגיה ימית, יבחן האם הרעשים הימיים שמגיעים מספינות, משפיעים על התקשורת של בעלי החיים. הפרויקט החל בשבוע שעבר באילת ונעשה במימון המרכז למדעי הנתונים באוניברסיטת חיפה. מטרת המרכז לקדם פיתוח שיטות חדשניות בתחום מדעי הנתונים. חוקרים מחוגי הליבה של מדעי הנתונים (מדעי המחשב, מערכות מידע וסטטיסטיקה) משתפים פעולה עם חוקרים בתחומי היישום של שיטות מדעי הנתונים כדי להציב אתגרים חדשים שיכולים להיפתר ע”י שיטות חדשניות של מדעי הנתונים.

25.02.21

בעקבות האסון האקולוגי שפקד את חופי ישראל, מספרת לעיתון הארץ דבי רמון, דוקטורנטית בביה"ס וחוקרת הצטברות מתכות כבדות, חומרי הדברה ופלסטיק בדגים, בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של ביה"ס, על הקונפליקט המובנה בין היכולת והרצון לחקור את אירוע הזיהום, לבין הצורך לסייע בפעולות הניקוי שבחוף.
 

24.02.21

הטרגדיה סביב זיהום הזפת, שמחריב את חופי ישראל בימים אלה, אינה רק הזיהום עצמו, אלא העובדה שכשלים מובנים של מדינת ישראל מנעו אפשרות לזהות אותו מבעוד מועד, ולהשתלט עליו בשלב מוקדם הרבה יותר, לפני שהגיע לחופים.
סמיון פולינוב, דוקטורנט בחוג למדעים גיאו-ימיים בביה"ס, שהקדיש חלק נכבד מלימודי הדוקטורט שלו לחקר זיהום ים בנפט מפעילות של הספינות, מתריע כי תקרית נוספת מסוג זה היא רק עניין של זמן, והשאלה היא אם בפעם הבאה נהיה ערוכים לה.

21.02.21

ראשת ביה"ס פרופ' אילנה ברמן פרנק מסבירה על ההשלכות החמורות של דליפת הזפת הרחבה בחופי ישראל ומזהירה כי הזיהום ישפיע על מארג המזון לשנים ארוכות:
"יש לנו פה חוף אחד ולא ארוך במיוחד שאורכו 180 ק"מ, רובו נחשף עכשיו לזיהום מאונייה בודדת וזה כנראה מצליח להגיע למרבית החופים. גם אם יצליחו לנקות את מה שנראה לעין על פני השטח – חלק גדול מהזיהום יורד ושוקע לקרקעית הים ולא רואים זאת".

28.12.20

אחר שש עונות של מעקב אחר כרישים במוצא המים החמים של תחנת הכוח אורות רבין בחופי חדרה, צוות חוקרים מתחנת מוריס קאהן לחקר הים של בית הספר, זיהה ותייג אתמול לראשונה כרישה סנפירתנית."עד היום תייגנו 19 כרישים סנפירתנים זכרים בשש עונות מחקר בחדרה ואתמול לראשונה במסגרת המחקר שלנו תייגנו כרישה סנפירתנית נקבה. לסנפירתנית היה דגם נקודות ולכן בחרנו לה את השם "נמשים", אמר ד"ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן לחקר הים. 

28.12.20

במחקר חדש, שנערך בשיתוף פעולה ייחודי של פרופ' אסף יסעור-לנדא מהחוג לציוויליזציות ימיות, עם חוקרים מאוניברסיטת סן דייגו בארה"ב, התגלה כי צונאמי עוצמתי פגע בחופי ישראל לפני כ-10,000 שנה. המחקר, המתבסס על חפירות שנערכו באזור תל דור, פורסם בכתב העת PLOS ONE. החוקרים, שבדקו בין היתר דגימות חול וצדפים מאותה תקופה, מעריכים כי גובה הגלים היה בין 16 ל-40 מטרים והמים הגיעו עד למרחק של 1.5 עד 3.5 ק"מ מקו המים לתוך היבשה.

 

18.11.20

בכתבה בעיתון הארץ מספר פרופ' אסף יסעור-לנדאו, ראש מכון רקנאטי ללימודי ים וחוקר בחוג לציוויליזציות ימיות בבית הספר, על שיתוף הפעולה הייחודי שנרקם בינו לבין פרופ' טום לוי מאוניברסיטת קליפורניה מסן דייגו.
תחת מגבלות הקורונה, נאלצו החוקרים לפתח שיטות עבודה חדשות בחפירה תת מימית. כך בעזרת מחשב על בקליפורניה, נחשף כפר שהיה בחוף הכרמל לפני כ-8,000 שנה.

 

18.11.20

במחקר חדש שנערך בחוג לביולוגיה ימית בבית הספר, כחלק מעבודת הדוקטורט של ד"ר  שני לוי, במעבדתה של ד"ר תמר לוטן, ראש החוג ובשיתוף פעולה עם הקבוצה של ד"ר מיקי קוזלוב, התגלה כי מולקולה שלה תפקיד מרכזי במערכת העצבים האנושית ממלאת תפקיד דומה גם בשושנות ים. הגילוי פותח אפיקי מחקר חדשים לפיתוח תרופות להפרעות שמקורן במוח. 

18.11.20

איך בוחנים טכנולוגיות חדשות לחקר הים? ואיך מחלצים כלי מחקר שהונחו על קרקעית המים? כתב "הארץ" התלווה במשך 48 שעות לצוות של ד"ר רועי דיאמנט, ראש המעבדה לאקוסטיקה וניווט תת-ימי, מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטרלהפלגה אל לב הים התיכון, וחזר עם פרוייקט מרתק וייחודי על הפלגה יוצאת דופן.

10.11.20

פרויקט המובל על ידי ד"ר רועי דיאמנט מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר, צפוי לעשות שינוי בשיטת ניטור הדגים בים. במקום זריקת רשת – מערכת מתוחכמת תוכל לאסוף נתונים על כמות הדגים.
המערכת החדשה יכולה לנטר דגים בים באמצעות שילוב של גלים אקוסטיים ואופטיים. 
 

28.10.20

לראשונה בישראל נמצא דולפין שעבר תקיפה על ידי כריש. הדולפין ועליו צלקות תקיפה אותר וצולם על ידי חוקרי תחנת מוריס קהאן לחקר הים של בית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני. לדברי ד"ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי העל בתחנת מוריס קאהן, במשך 20 שנות מחקר אוכלוסיית הדולפינים בישראל לא נמצאו עדויות לכך שדולפין הותקף על ידי כריש. סיפור עדות התקיפה עורר עניין רב בכלי התקשורת ופורסם בין היתר ב-YNETWALLAחדשות 12 וחדשות 13 .

 

21.10.20

מחקר חדש של פרופ' רות שחק-גרוס, ראש החוג לחוג לציוויליזציות ימיות, פרופ' גיא בר עוז מהחוג לארכיאולוגיה ומכון זינמן לארכיאולוגיה,יחד עם צוות חוקרים מרשות העתיקות, חשף סוד נוסף של החקלאות הביזנטית בנגב של לפני 1500 שנים: תושבי הנגב הביזנטי השתמשו בגללים של צאן, תוך ניהול נכון של האשפה שלהם, בכדי לדשן את השדות המוריקים. 

22.9.20

בביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני 38% מהסגל האקדמי הבכיר הינן נשים בכל הדרגות האקדמיות ממרצה בכיר ועד פרופ' מן המניין – כולל ראשת ביה"ס כיום, פרופ' אילנה ברמן-פרנק, וגם רוב נשי בקרב הסטודנטים, תמונה לא אופיינית בנוף מדעי הים, שבעבר היה נחלתם הבלעדית של הגברים. באתר ynet פורסמה כתבה שמביאה את סיפורן של ארבע חוקרות ים פורצות דרך מביה"ס : ד"ר דבי צויקל, חוקרת במכון ללימודי ים על שם רקאנטי, מרצה בחוג לציוויליזציות ימיות בבית הספר וחברה במועצה לקידום נשים במדע, הגיאו-ארכיאולוגית הימית' ד"ר בברלי גודמן-צ'רנוב, ראש החוג למדעים גאוימייםד"ר טלי מס מהחוג לביולוגיה ימית וד"ר טלי טרייביץ, ראש המעבדה לדימות תת ימי בחוג לטכנולוגיות ימיות בבית הספר. 

13.9.20

מחקר חדש של ד"ר מייקל לזר מהחוג למדעים גאו-ימיים, פרופ' אסף יסעור לנדאו ממכון רקנאטי ללימודי ים והחוג לציוויליזציות ימיות, פרופ' רות שחק-גרוס, ראש החוג לציוויליזציות ימיות ותלמיד המחקר רועי ניקלסברג מהחוג לציוויליזציות ימיות, יחד עם צוות חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון מצא, ככל הנראה, את הסיבה לנטישת ולהרס הארמון הכנעני בתל כברי. במחקר שמומן על ידי הקרן הישראלית למדע והנשיונל ג'אוגרפיק, ופורסם בשבוע שעבר בכתב העת היוקרתי PLOSONE הם אומרים כי הסיבה להרס ולנטישה הייתה ככל הנראה רעידת אדמה, מהמוקדמות שתועדו אי פעם באתר ארכיאולוגי. 

13.8.20

בחוג לטכנולוגיות ימיות, מפתחים בין היתר, צוללת אוטונומית שתסייע לצה"ל להילחם בטרור הימי ולתעשייה האזרחית להגן על אוצרותיה. הפיתוח של הטכנולוגיה המדוברת, הוא רק אחד מהפרויקטים החדשניים שמתקיימים בימים אלה בחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר, וזאת כחלק מפרויקט בינלאומי במימון נאט"ו.

11.8.20

מחקר חדש שערכו חוקרים מבית הספר בהובלת ד"ר מייקל לזר, בשיתוף חוקרים מאיטליה, שוויץ ונורבגיה, מיפה בפעם הראשונה את ההעתקים הגיאולוגים ה"רדודים" בכינרת – מקרקעית האגם ועד לעומק של 2 ק"מ – ומצביע על האזור הצפוני כאזור הפעיל בעשרות השנים האחרונות מבחינה טקטונית.

26.7.2020

ד"ר דבי צוויקל מהחוג לציוויליזציות ימיות התראיינה לכתבה שפורסמה ב Jerusalem Post על הספינה ממעגן מיכאל ואמרה: "לא הצלחנו לקבוע בוודאות מה גרם לספינה לטבוע, אך אנו חושבים שזו הייתה כנראה טעות ניווט" והוסיפה כי, "אנחנו מדברים על ספינה גדולה במיוחד, שנבנתה בקפידה ושמורה להפליא".

23.7.2020

כולנו מכירים את המדוזות אולם המחקר עליהן הוא רק בראשית הדרך. תוצאות ראשוניות מראות כי מדובר ביצורות מתוחכמות ומשוכללות שיכולות אף להביא תועלת לבני האדם. חוקרי בית הספר ד"ר תמר לוטן, פרופ' דרור אנג'ל, ד"ר דור אדליסט מסבירים בכתבה שפורסמה במוסף עיתון הארץ על מחקריהם ועל פיתוחים שונים הקשורים למדוזות.

5.7.2020

מדד שנגחאי, המדרג את האוניברסיטאות בעולם לפי איכות המחקר ונחשב לאחד המדדים העיקריים והנחשבים ביותר, פירסם בדוח שלו לשנת 2020, כי אוניברסיטת חיפה נמצאת בין 200 האוניברסיטאות המובילות בעולם בתחום האוקייאנוגרפיה. 
דירוג שנחאי מתמקד באיכות מחקרית ובוחן מעל לארבעת אלפים מוסדות אקדמיים ולמעלה מחמישים תחומים במדעי הטבע, הנדסה, מדעי החיים, מדעי הרפואה ומדעי החברה. המדד מעניק להם ציונים לפי כמה פרמטרים: מספר המאמרים המפורסמים בנושא, ציטוטים בינלאומיים של מחקרים אקדמיים, שיתוף פעולה בינלאומי במחקר, פרסומים בכתבי העת המובילים וזכיות בפרסים אקדמיים בתחום.

7.7.2020

צוללנים, רחפנים, מיני צוללות בלתי מאוישות ומטוס קל עוקבים אחר נדידתם של נחילים מדוזות ענקיים במסגרת מחקר שמטרתו היא להבין את תהליכי הבקרה הביולוגיים והפיזיקליים על החיים והמוות של המדוזות בים התיכון.

 

5.6.2020

מחקר פורץ דרך של ד"ר טלי מס מהחוג לביולוגיה ימית, בתמיכת ה ERC (המועצה האירופית למחקר), מצא מנגנון באלמוגים שבעזרתו הם מצליחים להתמודד עם התחמצנות מי הים ואיומים אחרים. המחקר יכול לסייע במאמצי שימור שוניות האלמוגים, המשמשים בית ללמעלה מ-25% מהחיים בים.

6.5.2020

כיום ישנן הוכחות מחקריות לכך שניתן להשפיע על האופן שבו חיידקים מפרשים את המידע המועבר אליהם ובכך להטות את התגובה שלהם כמעין "לוחמה אלקטרונית". הדור הבא של התרופות יעשה בדיוק את זה. בכתבה מסבירה ד"ר טל לוצאטו-כנען, מהחוג לביולוגיה ימית, כי בדומה לאדם, גם חייידקים הם יצורים חברתיים החיים במושבות ונמצאים בתקשורת מתמדת עם סביבתם, מגיבים אליה ומשדרים מסרים.

4.5.2020

להקת כרישי סנפירתן, מין שנמצא בסכנת הכחדה בים התיכון, נצפתה ליד חופי אשדוד. וגם: דולפינים תועדו כשהם משתעשעים מול חופי אשקלון. הכרישים וגם הדולפינים מרגישים מול חופי ישראל – ממש כמו בבית: עשרות כרישי סנפירתן זוהו בסוף השבוע לא רחוק מחופי אשדוד על ידי חוקרי תחנת מוריס קהאן לחקר הים מבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני.

 

23.4.2020

ד"ר בברלי גודמן-צ'רנוב בכתבה לנשיונל גיאוגרפיק מספרת איך המחקר שהיא עושה היום בחוג למדעים גאו-ימיים ע"ש שטראוס, מתחבר למצגת שהעבירה כילדה בביה"ס היסודי על הנושא האהוב עליה – אסונות.
ד"ר גודמן-צ'רנוב מאמינה שרמזים עתיקים הקבורים מתחת למים יכולים להציל אותנו מאסונות בעתיד. יחד עם צוות המדענים שלה הם הוכיחו כי צונאמי פגע בחופי ישראל לפני אלפי שנים. כתוצאה ממחקריהם פיתחה המדינה בשנת 2014 את תוכנית ההיערכות הראשונה שלה לצונאמי.

21.02.20

בעקבות הזיהום החריג בחופי הים, מבהיר ד"ר דור אדליסט, אקולוג ימי מביה"ס, כי מדובר באירוע מתגלגל שעלול לארוך חודשים: "זה להערכתי האירוע הגדול ביותר מסוג זה בארבעה העשורים האחרונים בחוף הישראלי. זה משהו שטרם ראינו, אירוע שייכתב בספרי ההיסטוריה של האקולוגיה בישראל ואני מקווה שגם בספרי ההיסטוריה של ההתמודדות עם משברים אקולוגים".

19.2.2020

יש בה אלפי גבעות ודיונות, מדרגות ענק של עשרות מטרים ועשרות נהרות, חלק מהם גדולים כמו נהר הנילוס העצום: מחקר חדש, המשותף למכון לחקר ימים ואגמים לישראל, המכון הגיאולוגי וביה"ס למדעי הים באוניברסיטת חיפה, חושף לראשונה את מבנה קרקעית הים התיכון בשטחם המלא של המים הכלכליים של ישראל.

4.2.2020

במעבדה לדימות ימי בראשות ד"ר טלי טרייביץ מהחוג לטכנולוגיות ימיות ע"ש האטר, יצרו מודלים תלת מימדיים של שוניות האלמוגים באילת ברזולוציה גבוהה, המאפשרים מחקר אקולוגי ארוך טווח שיבחן את מידת השינויים בשוניות.

30.1.2020

כיום ישנן הוכחות מחקריות לכך שניתן להשפיע על האופן שבו חיידקים מפרשים את המידע המועבר אליהם ובכך להטות את התגובה שלהם כמעין "לוחמה אלקטרונית". הדור הבא של התרופות יעשה בדיוק את זה. בכתבה מסבירה ד"ר טל לוצאטו-כנען, מהחוג לביולוגיה ימית, כי בדומה לאדם, גם חייידקים הם יצורים חברתיים החיים במושבות ונמצאים בתקשורת מתמדת עם סביבתם, מגיבים אליה ומשדרים מסרים.

23.12.2019

נכון להיום, חצי מיליארד מתושבי כדור הארץ סובלים מתזונה לקויה, כאשר הבעיה רק עומדת לצמוח – עד שנת 2050 משאבי הטבע יצטרכו להזין כ-10 מיליארד בני אדם. על רקע האתגרים הצפויים ואי הוודאות האקלימית – הפתרון לבעיית מזון נמצא בים. איך נוכל להפיק הרבה יותר מהאוקיינוסים, באופן בר קיימא?

19.11.2019

בעידן של הכחדת מינים – זה משהו שכדאי שנדע בוודאות. מחקרו של איל מילר בהנחייתו של פרופ' אהוד שפניר מהחוג לציוויליזציות ימיות מביא בשורה.

27.10.2019

היא שאפה לחבר בין המומחיות הטכנולוגית שלה ובין אהבתה לים, והצליחה. הד"ר טלי טרייביץ מובילה פיתוחי מחקר חדשניים בתחום הראייה הממוחשבת התת-ימית. היא בין הראשונים שחנכו את החוג לטכנולוגיות ימיות בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה, שם הקימה את מעבדת המחקר המרתקת שלה. היא בין מקימי חברת הזנק לטובת פיתוח הטכנולוגיות החדשות לכדי מוצר יישומי למגוון תחומים ואומרת: "החלום הגדול הוא שהאלגוריתמים שאנחנו מפתחים יהיו בכל מצלמה תת-ימית בעולם"

10.10.2019

צוללת שיוצאת לבדה להפלגה בים ורובוט עם מערכת מצלמות באיכויות גבוהות מאי פעם: הצטרפנו לגיאופיזיקאי ד"ר איציק מקובסקי, וגילינו טכנולוגיות מתקדמות, אהבה אינסופית לים ואת האפשרויות שהוא חושף בפני הסטודנטים אותם הוא מלמד בחוגים למדעים גיאו-ימיים וטכנולוגיות ימיות באוניברסיטת חיפה. "גיליתי שפתחנו את אחד התחומים החשובים ביותר למדינה"

18.9.2019

ישראל היא אומת הסטארט אפ כמעט בכל תחום אפשרי, אבל תחום אחד נשאר לא מפותח דיו – הטכנולוגיה הימית. כל זה משתנה עכשיו עם כמה מהפיתוחים המלהיבים ופורצי הדרך בתחום. הכירו את הדור הבא של עולם היזמות.

11.9.2019

כשאנחנו חושבים על הים, רובנו חושבים בעיקר על קיץ, חופש ובגד ים. אבל יש אנשים שהפכו אותו למקצוע חדשני, מלא גילויים ואתגרים מסעירים – ממחקר על דולפינים ועד ייצור קוסמטיקה. "התחום מתחיל לצבור תאוצה וגם ישראל מתחילה לגלות את מה שבעולם גילו כבר ממזמן – הים הוא משאב אדיר".

28.8.2019

עד שנת 2024 אוכלוסיית העולם תמנה למעלה משמונה מיליארד בני אדם. הגידול העצום באוכלוסייה מביא איתו למיצוי כמעט מוחלט של משאבי האדמה, ולכן בשנים האחרונות חוקרים מחפשים פתרונות לבעיה. יש המשוכנעים כי עתיד האנושות נמצא דווקא בים. הנה שש סיבות מדוע עתיד האנושות נמצא בים.

5.7.2019

הכירו את "מדוזות בעם", אפליקציה חדשה שתעזור לכם להימנע ממפגש צורב עם חוטית נודדת בחוף הים וגם לסייע למחקר מדעי מרתק וחשוב.

27.6.2019

לפני כ-550 מיליון שנה, שינה קיפוד הים את התוכנית הגנטית להתפתחות של כלי דם והפך אותה לתוכנית לבניית שלד – כך על פי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. החוקרים אומרים כי לגילוי החדש משמעות חשובה, החל מתחום הנדסת החומרים ועד למאבק במחלת הסרטן.

25.6.2019

הפרופסור אילנה ברמן פרנק היא חוקרת ימית חובקת עולם. כראש בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה, הראשון מסוגו באקדמיה בישראל, היא מדגישה את החשיבות בהשתלבות נשים בענפי המחקר השונים במדעי הים ומספרת על מיזמי מחקר חשובים בחקר הימי שהיא מובילה. התחנה הימית DEEPLEV והמשט הבינלאומי לאיטליה עם סטודנטים ממדינות הים התיכון, הם שניים משיאי הקריירה האקדמית שלה.

21.5.2019

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מגלה כי עשרות הכרישים שמגיעים בכל חורף סמוך לחופי חדרה, מביאים תועלת כלכלית בשווי של כ-4.5 מיליון שקלים לעונה בעקבות אלפי האנשים שמגיעים לצפות בהם. החוקרים הדגישו כי יש צורך לנהל את ענף התיירות המתפתח תוך שמירה על המערכת האקולוגית של הכרישים.

19.3.2019

בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה הסטודנטים לא רק מקבלים הכשרה בטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום – אלא גם יוצאים לפעילויות ייחודיות. 

19.3.2019

מערכת שפיתחו חוקרים מאוניברסיטת חיפה בשיתוף עם רשות הטבע והגנים מסוגלת לגלות צבי ים ממרחק של כ-700 מטר ובעלי חיים ימיים אחרים. סדרת ניסויים בבריכה ובים בהם לקחו חלק ארבעה צבי ים שנפצעו בטבע ושוקמו, עברה בהצלחה ותסייע לזהות בזמן אמת צבי ים באזורים רגישים

17.1.2019

עד היום נמצאו שש עצמות בלבד של סלמון מלפני אלפי שנים בפינלנד. כדי לבדוק אם אכן אכלו באותה תקופה את הדגים, פיתחו חוקרים מאוניברסיטת חיפה שיטה לזיהוי שרידי הדגים במדורות, שהדליקו בני אדם שחיו באזור הארקטי. 

8.7.2018

משרד הבריאות פרסם בשבוע שעבר המלצה לטיפול בצריבת מדוזה באמצעות חומץ. אבל מסתבר שהחומץ אינו מנטרל את רעלי המדוזה, ואף עלול להחמיר את הכוויה. בקרוב גם האיחוד האירופי ישנה את המלצותיו לטיפול. כך צריך להתבצע הטיפול הנכון

5.7.2018

מחקר קודם קבע כי האזור המזרחי של הים נוצר לפני כ-250 מיליון שנים, אך מחקר חדש של המכון הגיאולוגי, אוניברסיטת חיפה והאוניברסיטה העברית מעלה כי הים התיכון המזרחי הוא "רק" בן 150 מיליון שנה. המחקר עשוי להשפיע על חיפושי הגז באזורינו

14.5.2018

לגילוי יש חשיבות להבנת תהליך היווצרות שוניות אלמוגים, שהן "יער הגשם" של האוקיינוס, אבל לא פחות חשוב, השלכות לגבי פיתוחים ביו-טכנולוגיים חדישים שקשורים לחידוש עצמות אצל בני אדם

30.11.16

הכתובת, הארוכה ביותר שנתגלתה מתחת למים בישראל, מתייחסת לנציב האימפריה הרומית גרגיליוס אנטיקווס. בעקבות מרד בר-כוכבא החליטו הרומאים לשנות את שם האזור ל"פרובינקיה סוריה-פלסטינה"

26.7.2017

באמצעות שימוש בטכנולוגיות ימיות שטרם נראו בישראל, הודות לשיתוף פעולה בין אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת טקסס A&M ניתן יהיה להגיע לקרקעית הים, ולהתריע מבעוד מועד על התפשטות זיהומים ואסונות אקולוגיים שיש בכוחם לפגוע בנו ובמדינות השכנות לנו. אמש הוטל המצוף הראשון בשמורת הטבע אכזיב.

5.6.2017

ד"ר ניקולס וולדמן, מהחוג למדעים גיאו-ימיים, ביה"ס למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני ופרופ' דני נדל, מהמכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן, לקחו חלק במחקר שגילה כי לפני כ-11,500 שנה החלו לזרום לאגן ים המלח כמויות גדולות של סחף קרקעי, המעיד על פעילות חקלאית נרחבת שכללה כריתת עצים וביות בעלי חיים, ובמילים אחרות – האדם שינה באופן מהיר ודרמטי את סביבת המזרח התיכון זמן קצר לאחר המהפכה החקלאית ותחילת ההתיישבות האנושית.

עוורים בלב ים: מחיר ההזנחה הפושעת של הים התיכון

10.3.2017

הים התיכון מספק אנרגיה, מזון ומי שתייה לישראל, אך באופן מדהים אף אחד לא טרח עד היום לחקור, למפות ולתעד אותו במידה שתאפשר להגן עליו ועלינו. מסע מעורר חרדה עם החוקר הימי ד"ר דני צ'רנוב מהחוג לביולוגיה ימית, למעמקי המשאב האסטרטגי הכי חשוב והכי נסתר של המדינה.

6.1.2017

אחרי חלומות של 30 שנים ועבודה של שנתיים – הרפליקה של הספינה ממעגן מיכאל יצאה אל הגלים, 2400 שנים אחרי שהספינה המקורית טבעה. ההפלגה הראשונה והמרגשת הוקדשה למי שעמד בראש הפרוייקט, פרופ' יעקב (יק) כהנוב ז"ל מהחוג לציווילזציות ימיות/ צפו בכתבה ששודרה ב"אולפן שישי" בערוץ 2, שעקבה אחרי הפרוייקט המרתק. 

16.11.2017

חוקרים מהפקולטה למדעי הים משתתפים בפרויקט במימון נאט"ו, שנועד להגן על נמלים, אסדות גז וצינורות מפני פגיעה תת מימית. עד כה הצליחה המערכת להבדיל בין צוללים ליונקים ימיים, אך היא צריכה עוד ללמוד להבדיל בין מוקשים לסלעים. המערכת תותקן על צוללת אוטונומית

12.7.2016

הכירו את BUM, מיקרוסקופ תת-מימי חדש שתיעד לראשונה תמונות נדירות של קרבות אלמוגים, אלמוגים ש"מתנשקים" ואצות שגורמות להלבנת האלמוגים. המיקרוסקופ, שפותח בשיתוף ד"ר טלי טרייביץ, ראש המעבדה לדימות תת-ימי בבית הספר, מאפשר לראשונה לצלם באיכות גבוהה תהליכים מיקרוסקופיים שמתרחשים בקרקעית הים וחושף סדרה של סרטים מסקרנים ושל תמונות מרהיבות.

20.11.2015

הבצורת מדאיגה? בעבר זה נמשך מאות שנים. אם חשבתם שהשנה הנוכחית, שמסתמנת כשנת בצורת, מדאיגה, שימו לב לנתון הבא: בארץ ישראל היו בעבר תקופות בצורת של מאות שנים ברציפות, כך מסביר ד"ר מייקל לזר מבית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ'רני, שניהל קידוח מדעי שנערך בים המלח לפני מספר חודשים.

20.11.2015

בפעם הראשונה בישראל הצליחו חוקרי כרישים מהמעבדה של ד"ר דן צ'רנוב בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה בסיוע חוקר כרישים מסקוטלנד, ללכוד נקבת כריש סנפירתן ולהצמיד לסנפיר הגב שלה משדר לווייני. "המידע חיוני בשביל לאפשר את ההגנה עליהם", אומרת ל-ynet החוקרת עדי ברש, בתקווה לגלות מהיכן מגיעים הכרישים ולאן הם נודדים. "נחמה" שוחררה לים. הנתונים על מסעותיה באזור יגיעו רק בעוד חצי שנה