מעבדות החוג לביולוגיה ימית
ראש המעבדה: פרופ' סמדר בן טבו-דה לאון
המעבדה חוקרת את הבקרה המכנית והגנטית של יצירת שלד הקלציט בעובר קיפוד הים כדי להבין את הבקרה הביולוגית והאבולוציה של תהליך הביומינרליזציה.
ראש המעבדה: פרופ' אילנה ברמן-פרנק
תחומי המחקר במעבדה מתמקדים בעיקר ביצרנים הראשונים והחיידקים בסביבות הימיות. אלו היצורים שמהווים את בסיס מארגי המזון הימיים, מייצרים מחצית מהחמצן אותו אנו נושמים ומקבעים את הפחמן דו-חמצני ואת החנקן האטמוספירי. אנו בוחנים בעיות סביבתיות הן ברמה המקומית (ים תיכון, ים סוף) והן ברמה הגלובלית (מחקרים במקומות שונים בעולם). דוגמאות למחקרינו: השפעות של שינויי אקלים על חיידקים מקבעי חנקן ימיים; השפעות שינויי אקלים על מזרח הים התיכון ואוכלוסיות היצרנים הראשונים; כיצד משפיעות הזרמות של תמלחת וכימיקלים אחרים ממפעלי התפלה על האוכלוסיות המיקרוביאליות לאורך חופי ישראל; השפעות של זיהומים שונים על האצות בים התיכון; ולאחרונה גם מחקר חדש הבוחן את פליטות המתאן כתוצר לוואי של תהליכי פוטוסינטזה באצות; פרויקטים על הפוטנציאל הביוטכנולוגי של אצות.
המעבדה לאקולוגיה ובריאות הסביבה הימית
ראש המעבדה: ד"ר יגאל ברנשטיין
המחקר מתמקד בשלבי החיים המוקדמים של אורגניזמים ימיים, במיוחד דגים, וכיצד גורמי עקה סביבתיים כגון זיהום ושינויי אקלים משפיעים על התפתחותם והישרדותם. המעבדה עובדת גם על פיתוח אסטרטגיות שימור למינים בסכנת הכחדה.
ראש המעבדה: פרופ' תמר לוטן
המחקר מתמקד בתהליכי התפתחות והתאמה לתנאי הסביבה של צורבים שונים. המחקר מקיף צורבים שונים כמו שושנות ים, אלמוגים, מדוזות וקבוצה גדולה של פרזיטים המשויכים למערכה.
המחקרים הינם מרמת האורגניזם דרך המערכת התאית ועד לרמה המולקולרית של ה- RNA והחלבון. השיטות במעבדה כוללות שיטות בביולוגיה מולקולרית, שיטות לזיהוי חלבונים, טרנסקריפום ופרוטאומיקה, יחד עם שיטות שלLab on chip” ”, מיקרוסקופיה וביואינפורמטיקה. למעבדה גישה לים התיכון לצד יכולת גידול של שלבי החיים השונים של המדוזות ושושנות הים.
מטבולומיקה פונקציונלית וחומרי טבע
ראש המעבדה: ד"ר טל לוצאטו-כנען
המעבדה חוקרת מוצרים טבעיים ימיים, עם דגש על הבנת תפקידיהם האקולוגיים ושימושים פוטנציאליים בביוטכנולוגיה. המחקר הנוכחי כולל זיהוי של תרכובות חדשות בעלות תכונות אנטימיקרוביאליות ואנטי-פאולינג.
ראש המעבדה: פרופ' טלי מס
המחקר במעבדה מתמקד בהבנת התהליכים הפיזיולוגיים המאפשרים לאלמוגים ליצור שלדים מסידן פחמתי, שהם הבסיס למערכות האקולוגיות של שוניות האלמוגים. נחקרים גם הסימביוזה בין אלמוגים לאצות וההשפעות של גורמי עקה סביבתיים כגון החמצת האוקיינוסים.
ראש המעבדה: פרופ' דן צ'רנוב
מעבדה זו חוקרת את המגוון הביולוגי של סביבות הים העמוק בים התיכון, עם דגש על אלמוגי מים עמוקים וההתאמות המאפשרות לחיים לשגשג בתנאים קיצוניים כגון לחץ גבוה ואור מועט. בנוסף, המעבדה חוקרת את השפעות שינויי האקלים על מערכות אקולוגיות של הים העמוק.
ראש המעבדה: פרופ' דן צ'רנוב
מעבדה זו מבצעת ניטור אקולוגי ארוך טווח של טורפי על (כגון כרישים ובטאים) בים התיכון. נושאי המחקר כוללים את ההשפעות של פעילות אנושית על אוכלוסיות טורפים ואת תפקידם של מינים אלה במערכות אקולוגיות ימיות.
ביוכימיה וגיאוכימיה של האוקיינוסים
ראש המעבדה: פרופ' (אמריטוס) מיכאל דוד קרום
הבנת מחזור הנוטריינטים (זרחן, חנקן וצורן) היא מפתח לשליטה בבסיס שרשרת המזון באוקיינוס העולמי. הים התיכון המזרחי, על אף היותו ים פנימי עם זיהום גבוה, פועל כמערבולת אוקיאנית ומשמש כמעבדה טבעית לתהליכים ביוגיאוכימיים חשובים. המעבדה בשדות ים עוקבת אחר שינויים בנוטריינטים כדי לכמת את ההשפעות של שינויי אקלים וסערות, כמו גם זיהום נוטריינטים. אנו משתמשים ברשומות סדימנטים כדי להבין את שינויי האקלים במהלך 20,000 השנים האחרונות. מטרתנו היא לפתח ידע מעמיק על תהליכים ימיים מרכזיים ולתרום לפיתוח אמצעים להתמודדות עם אתגרים סביבתיים עכשוויים.
ראש המעבדה: ד"ר מקסים רובין-בלום
המעבדה חוקרת את התהליכים הביוגיאוכימיים המתרחשים בסביבות ימיות, במיוחד אלה הקשורים לסימביוזות בין חיידקים לחסרי חוליות ימיים בבתי גידול קיצוניים כמו מעיינות הידרותרמיים ונביעות קרות.
ראש המעבדה: פרופ' גיל רילוב
המעבדה חוקרת את המבנה והתפקוד של קהילות ימיות חופיות, במיוחד בבתי גידול של חופים סלעיים. המחקר הנוכחי כולל את ההשפעות של שינויי אקלים ומינים פולשים על המגוון הביולוגי ותפקוד המערכת האקולוגית.
ראש המעבדה: פרופ' לאורה שטיינדלר
מעבדה זו מתמקדת בחקר האינטראקציות בין חיידקים ימיים לבין המארחים שלהם, כמו ספוגים ואלמוגים. בנוסף, אנחנו חוקרים את ההתאמות של חיידקים ימיים לסביבות דלות בנוטריינטים (אוליגוטרופיות), כגון אלו שנמצאות בים התיכון.
ראש המעבדה: פרופ' דניאל שר
המחקר במעבדה זו מתמקד באינטראקציות כימיות בין אורגניזמים ימיים, במיוחד במערכות אקולוגיות של שוניות אלמוגים. המעבדה חוקרת את הייצור והתפקידים של אותות כימיים המשמשים מיקרובים ימיים ואת השפעותיהם הפוטנציאליות על בריאות ומחלות של אלמוגים.