שיתוף פעולה בינלאומי לחקר השפעות ההתחממות הגלובלית בים התיכון

האם ידעתם שים תיכון המזרחי מהווה מעבדה טבעית ייחודית לחקר עתיד האוקיינוסים, בעידן של התחממות עולמית?

לשם כך הוקם פרויקט הלמהולץ לחקר האוקיינוס (EMSFORE – Future Ocean Research Eastern Mediterranean Sea), שיתוף פעולה בין מכון GEOMAR בגרמניה, השייך לרשת מכוני Helmholtz ונמצא בעיר הנמל קיל, לבין בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה.

שיתוף פעולה זה, שמרכזו באוניברסיטת חיפה ובמזרח הים התיכון (כמעבדה טבעית) משלב את הניסיון הייחודי של מכון GEOMAR בחקר תהליכים באוקיינוסים גלובליים עם התובנות המעמיקות של אוניברסיטת חיפה על תפקודו של מזרח הים התיכון.

חשיבותו של מזרח הים התיכון נובעת מהיותו אחד מהאגנים הימיים הנתונים לשינויים המהירים ביותר על פני כדור הארץ, המושפעים משינויי האקלים ולחצים אנושיים נרחבים. ים תיכון המזרחי ישמש כמערכת התרעה מוקדמת ומודל לבחינת עמידות ורגישות של המערכת האקולוגית של האוקיינוסים העתידיים תחת שינויי האקלים.

צוות משותף של כ 25 חוקרים וסטודנטים מביה"ס למדעי הים באוניברסיטת חיפה ומכון GEOMAR, בהובלת פרופ' אילנה ברמן-פרנק מחיפה ופרופ' אריק אכטרברג מ GEOMAR, חוקר את תפקוד הים התיכון המזרחי דרך היבטים פיזיקליים, כימיים, גיאולוגיים, ביולוגיים ואקולוגיים –  בהווה, בעבר ובעתיד.

לאחרונה נערכה סדנה משותפת של צוות הפרוייקט בקיל ( 24-26 ספטמבר 2024) שכללה:

  • דיווח הסטודנטים והחוקרים על התקדמותם. 
  • סקירת הפרויקט ותכנון העבודה לשנתיים וחצי הקרובות.
  • בחינה וניתוח של תוצאות ראשוניות מהפלגת המחקר המשותפת על ספינת המחקר הגרמנית, המטאור ((הפלגת M197) שהתקיימה בחורף 2024. 
  • הדגמה מעשית של שימוש בחיישנים מתקדמים למדידת חומציות, חמצן, פחמן דו חמצני מומס בים.
  • סיור במכון GEOMAR ובמתקניו.

הסדנה סיפקה לחוקרים הצעירים מישראל הזדמנות להכיר מקרוב את אחד המכונים המובילים בעולם לחקר הים, להציג את עבודותיהם, להשתתף בדיונים מדעיים ובתכנון המחקר לשנים הבאות וליצור קשרים עם עמיתים מכל העולם העובדים היום במכון גיאומר.

מעבר להיבטים האקדמיים, טיפחנו קשרי ידידות בישיבה על בירה בפאב, ארוחות ערב משותפות, שיט בסירה, טיול ביערות ואפילו טבילה במי האוקיינוס הקרים עד מאוד. פעילויות חברתיות אלו חיזקו את שיתוף הפעולה הבינלאומי שלנו ואת רוח הצוות.

אנו גאים מאוד במסירות של הצוות שלנו ובאיכות המחקר שהוצג. סדנה זו ייצרה בסיס חזק לשנים הנותרות של הפרויקט ומבטיחה תגליות מרגשות במעמקי מזרח הים התיכון.

מצפים לציון הדרך הבא שלנו!