מחקר חדשני: כיצד מערבולות מזוסקאליות משפיעות על האקולוגיה של זואופלנקטון
מרב גלבוע, דוקטורנטית בחוג לביולוגיה ימית בביה"ס, משתפת את חוויותיה והתובנות שצברה במהלך הפלגת המחקר על ספינת METEOR, שנערכה לפני כשנה.
במסגרת מחקרה החדשני, היא בוחנת כיצד מערבולות מזוסקאליות משפיעות על האקולוגיה של זואופלנקטון במזרח הים התיכון – תחום קריטי להבנת הדינמיקה של מערכות אקולוגיות ימיות.
עבודתה היא חלק מפרויקט המחקר הבינלאומי EMS FORE (Eastern Mediterranean Sea as a Model for Future Ocean Research) – שיתוף פעולה מדעי בין אוניברסיטת חיפה למכון גיאומר הלמהולץ לחקר האוקיינוסים בגרמניה המתמקד בלימוד מזרח הים התיכון כמודל לחיזוי שינויים עתידיים באוקיינוסים העולמיים.
וכך מתארת מרב:
"בעודי כותבת מילים אלו, בדיוק לפני שנה ירדתי מספינת המחקר Meteor בדרך לפיצה ראויה בהחלט בקטניה, סיציליה. מעולם לא שמחתי כל כך לצעוד ברחובות ולהרגיש את הקרקע היציבה, לאחר כ-35 ימים בלב ים, בהם רגליי התרגלו היטב לתנודות הספינה. קשה להאמין שעברה רק שנה – שנה עוצמתית, מטלטלת וקשה, ששינתה אותי ואת עולמי ללא היכר. כשאני נזכרת בהפלגה במזרח הים התיכון, איני יכולה שלא לחשוב על כך שכל הישראלים שעל הספינה היו עדיין בהלם מאירועי 7 באוקטובר 2023.
ובכל זאת, שנה חלפה מאז השארתי ארגז מלא בדגימות על החוף, ממתין לאיסוף על ידי חברת השילוח. המתנה של חודשיים עד להגעתן למעבדה בחיפה הייתה מלווה במתח רב – האם הדגימות יגיעו בשלמותן? האם מצבן השתמר כראוי?
ההקלה עם הגעת הדגימות הפכה במהרה ללחץ – כמות העבודה שניצבה בפניי נראתה כמעט בלתי אפשרית, אך לא נותר אלא להפשיל שרוולים ולהתחיל בעבודה . דגמנו 30 תחנות, תוך שימוש ב 6-7 רשתות זואופלנקטון והדגימות חולקו לשישה סוגי ניתוחים שונים: ביומסה (Biomass), אנליזה יסודית (Elemental Analysis), עקבות מתכות כבדות, מטה-ברקודינג (Meta-barcoding) לגנים 18S ו- COI, והדמיה איכותית להערכת שפע האורגניזמים.
כעת, עם סיום שנה של עבודה אינטנסיבית במעבדה, השלמנו את רוב הניתוחים, וכעת אנו ממתינים לתוצאות הריצוף הגנטי של דגימות COI, כמו גם לתוצאות האנליזה היסודית ואנליזת המתכות הכבדות. אני מסיימת את יתר הניתוחים במעבדה ומקווה להשלים שלב זה של המחקר עד הקיץ, כך שאוכל להתמקד בניתוח הנתונים ובכתיבה.
אחד מהרגעים המרכזיים של השנה עבורי היה הצגת הממצאים הראשוניים בכנס האגודה הישראלית למדעי המים (IAAS) באילת, בדצמבר 2024. בהרצאתי, הצגתי תוצאות ראשוניות ודנתי בתופעה אנטיציקלונית (סיבוב זרימה נגד כיוון השעון) פורייה במיוחד, אותה דגמנו מול חופי מזרח כרתים, תוך התעמקות בגורמים האפשריים לתופעה זו."
מאחלים למרב הצלחה רבה בהמשך המחקר, ומצפים לתגליות שבפתח!
הדגימות הגיעו סוף סוף למכון חקר ימים ואגמים בחיפה.
הצגת ממצאים ראשוניים בכנס IAAS, אילת, דצמבר 2024.
גלידה איטלקית ראויה בהחלט – הדבר הראשון שעשינו על היבשה 😊
הרגע היקר לי ביותר, ללא ספק, היה רגע האיחוד עם הבנות שלי בתחנת הרכבת בדרך הביתה
השקיעה האחרונה על סיפון M197 – באופק, סימן ראשון ליבשה: הר אטנה היפהפה.
פריקת הדגימות המיועדות למשלוח לישראל – מטען יקר ערך.